Hlavní obsah

Kaplického blob v Praze bude. Ale jen na chvíli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blob, léta diskutovaná knihovna Jana Kaplického, se objeví na Letné. Nejde ale o kamennou budovu, mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná totiž zahájí 16. srpna jednorázový videomapping na obřím cirkusovém stanu.

Foto: Arts Marketing

Obří "blob". Stan britských NoFit State Circus

Článek

„Během ozvučených projekcí na cirkusové šapitó hlavní hvězdy festivalu, britského souboru NoFit State Circus, ožije v projektu souboru Cirque Garuda příběh poznání i propojení s přírodou. Videomapping proběhne od 22 do 23 hodin několikrát za sebou, vstup je zdarma. Akce vzniká ve spolupráci s Kaplicky Centre a za podpory společnosti C.S.CARGO,“ sdělil za pořadatele Jiří Sedlák.

A aby měli lidé skutečně pocit, že jsou v knihovně, začne také největší veřejná výměna knih pod širým nebem, kde si diváci budou měnit donesené knihy.

“O podobný projekt jsme se snažili dlouhou dobu, místo konání festivalu na Špejcharu a okolí k tomu láká. Jsme rádi, že právě díky souboru NoFit State Circus a jejich šapitó, které svým tvarem ´Oko nad Prahou´ připomíná, se to podaří. Nový cirkus staví novou knihovnu!” říká s nadsázkou ředitel festivalu Jiří Turek.

“S radostí rozvíjíme fantazii jiných a osobně budu kreativitu, která se týká práce Jana Kaplického, za náš Nadační fond vždy podporovat,” uvedla Eliška Kaplicky Fuchsová.

Cirkus, pohybové divadlo a klauni

Cirque Garuda vytváří videomapping projekty v Čechách i v zahraničí od roku 2010 ve formě abstraktních 3D animací a interaktivních projekcí. Videomapping je metoda projekce na budovy a jiné objekty. Prostorové animace jsou skrze světelné paprsky z výkonných projektorů přeneseny na jakýkoliv 3D objekt.

Festival Letní Letná od 16. srpna do 3. září uvede také francouzský soubor Compagnie Rasposo a další soubory z oblasti nového cirkusu, pohybového divadla a klaunerie - premiéru společného představení režijní dvojice SKUTR a Loser(s), soubory Kitch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie, Amanitas Fire Theatre, Cink Cink Cirk, Cirque Garuda, Cirkus TeTy, Cirkus Mlejn, Cirk La Putyka i Cirksession. Program je uveden na www.letniletna.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám