Hlavní obsah

Zemřel autor Ragtimu E. L. Doctorow

New York

Ve věku 84 let zemřel v úterý v newyorské nemocnici významný americký spisovatel Edgar Lawrence Doctorow. Známý je jeho román Ragtime, který zfilmoval Miloš Forman.

Článek

O úmrtí informoval list The New York Times s odvoláním na spisovatelova syna Richarda. Doctorow podle něj podlehl komplikacím spojeným s rakovinou plic.

Doctorow se narodil v New Yorku v roce 1931 v rodině potomků ruských přistěhovalců a rodnému městu zůstal v životě i tvorbě věrný. Po studiích pracoval jako nakladatelský redaktor, poté se věnoval spisovatelské dráze. V roce 1954 se oženil a s manželkou Helenou měl tři děti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doctorow napsal deset románů, dvě knihy povídek a řadu článků. Je považován za jednoho z největších amerických autorů 20. století a dostal v USA řadu vyznamenání a cen.

Debutoval v roce 1960 drsným westernem Vítejte do zlých časů, ve kterém demytizoval Divoký západ a ukázal tvrdost boje mezi lidmi. Už tato kniha byla v roce 1967 zfilmována. Hlavní roli ztvárnil Henry Fonda.

Kniha Danielova z roku 1971 volně čerpá z popravy manželů Rosenbergových, odsouzených v USA roce 1951 za špionáž pro Sovětský svaz. Dílo zfilmoval v roce 1983 Sidney Lumet.

Nejznámější je Ragtime z roku 1975, v němž se na půdorysu příběhu tří rodin odráží doba ekonomického rozmachu Ameriky počátku 20. století a střetávání ras, kultur a tradic. Kvůli němu bývá označován za představitele žánru retrofiction, v němž se na základě prolínání skutečných a smyšlených událostí a postav zobrazuje společenské klima v časech, kdy se utvářela moderní podoba Ameriky. „Spisovatelům se stává, že ztratí trpělivost s klasickým vyprávěním. Jednoduchý příběh, jaký je třeba v mých prvních dvou knihách, začal být těsný... Ve chvíli, kdy skončíte s klasickým vyprávěním, cítíte, nejen intelektuálně, svobodu tvorby.” Ke svému nezaměnitelnému stylu psaní také řekl: „Neumím si představit, že bych psal a že by má slova v sobě neměla hudbu, že by neevokovala jakousi melodii.”

Látky Ragtimu se chopil v roce 1981 režisér Forman a natočil podle románu stejnojmenný film. Formanův snímek byl však pro Doctorowa zklamáním. Odlišné pohledy se projevily již při psaní scénáře – režisér chtěl, aby film měl jednu ústřední postavu, a naléhal, aby Doctorow scénář přepsal. Ten však odmítl, a proto scénář přepracoval jiný scenárista.

Zfilmován byl i další známý autorův román Billy Bathgate z roku 1989, s filmovou podobou ale nebyl Doctorow spokojen.

V duchu retrofiction se nese i Vodárna z roku 1994.

Jezero potáplic z roku 1980 je zase satirou na americký sen. Česky vyšla i Světová výstava z roku 1985.

Doctorow pokračoval v psaní do konce života. V roce 2005 vyšel Pochod k moři z dob konce občanské války, kde zpracoval pochod generála Shermana s šedesátitisícovou armádou k moři. V roce 2011 pak román o excentricích  Homer & Langley a loni vyšel Andrewův mozek.

Doctorow získal za své dílo téměř všechny důležité ceny a vyznamenání. Je například nositelem Národní ceny literární kritiky, Národní knižní ceny nebo řádu Williama Deana Howella. „Byl to jeden z největších amerických spisovatelů. Naučil mne mnoho, bude nám chybět," napsal na Twitteru americký prezident Barack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám