Hlavní obsah

Herečka Jitka Čvančarová: Tennessee Williams je můj vytoužený autor

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jitka Čvančarová se po mateřské pauze vrátila na divadelní prkna. Na Letní scéně pražského Divadla Ungelt hraje Myrtle ve hře Tennessee Williamse Království boží na zemi. Po červnové premiéře se inscenace vrací na repertoár opět 28. července.

Foto: Divadlo Ungelt

Jitka Čvančarová hraje ve Williamsově hře poprvé.

Článek

Do Ungeltu jste poprvé vstoupila v dubnu v inscenaci Mezi úterým a pátkem, kde hrajete atraktivní spisovatelku Claudii. Jak se tam cítíte?

Ungelt mi vždycky imponoval svou kvalitní dramaturgií, chodila jsem kolem něj s obdivem a respektem, takže nabídka ke spolupráci mě velmi potěšila. Jako první mi ředitel Milan Hein nabídl Myrtle ve Williamsově Království božím na zemi, a teprve pak Claudii, která ale byla premiérovaná jako první.

V Ungeltu respektují herce, takže vím, že by mi nenabídl roli, která by se lišila od mého hereckého myšlení a směřování.

Království boží na zemi není zrovna typ oddechového letního repertoáru…

O to víc si vážím odvahy nasadit tuto hru na Letní scénu, protože se o přízeň diváků neuchází komedií, ale kvalitním dramatem. Myslím si, že diváci zdaleka netouží jen po pobavení, ale i po katarzi a emoci. A Williams je autor, který to vše nabízí.

Potkáváte se s ním poprvé?

Ano, je to můj první Tennessee Williams. Ale svým způsobem vytoužený. Nesním o konkrétních rolích, ale jako herečka cítím, co by mě nemělo minout. A to je právě Williams a jeho Myrtle. Je to hrozně zajímavá holka, baví mě ji hledat a žít s ní.

Jaké postavy jsou vám blízké?

Není mi blízká povrchnost a neumím ji zahrát ani na jevišti. Mám ráda psychologicky bohaté, emocionální, dramatické postavy.

Totéž hledám i jako divák. Nejlepší je, když mě divadlo nenechá sedět v klidu opřenou o sedadlo, ale přitahuje mě to k hercům na jevišti.

Jak se vám líbí pod širým nebem? Nebojíte se nástrah počasí?

Ve Williamsově hře po celou dobu prší, takže by nám to nemělo vadit ani při představení, to spíš divákům. Ale vážně – na hradčanském Novém Světě je moc krásně, je to svět sám pro sebe a mám to tam ráda. A nevadí mi ani ptáci a jiné šumy. I když Williamsova hra je velmi intimní, takže je těžké najít správnou hladinu hlasu i hereckého projevu.

Není vám líto, že jste si narušila léto?

Já jsem byla dost dlouho doma s dcerou Elenkou, čtyři roky jsem nezkoušela divadlo, o to víc si to teď užívám. Pro mě je jeviště tréninkový prostor, kde si můžu posouvat mantinely dál a dál, víc než při natáčení filmu nebo televize.

Co vás čeká na jevišti po prázdninách?

Po letech se vrhám opět do muzikálu. Budu hrát Lady Kapuletovou v krásném pařížském muzikálu Romeo a Julie skladatele Gérarda Presgurvice. Režírovat ho bude Libor Vaculík a vím, že s ním to bude dokonale profesionální práce, takže se moc těším.

Premiéru budeme mít koncem září v pražském Fóru Karlín, kde se divadlo zatím nikdy nehrálo, takže jsem zvědavá i na nový prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám