Hlavní obsah

V Praze bude odhalena kontroverzní socha, která rozhádala Brusel

– Praha
Právo, Jan Švábek

Ostrou kritiku z řad levicových europoslanců letos na jaře vyvolala socha, kterou před Evropským parlamentem v Bruselu vystavili čeští umělci. Dílo, které vypráví tragický příběh mladíka z období komunismu, bude ve čtvrtek slavnostně odhaleno v Museu Kampa v Praze.

Foto: Muzeum Kampa

Středeční instalace sochy v Museu Kampa v Praze

Článek

„Vystavením sochy chceme přispět k tomu, abychom i 25 let po pádu komunistického režimu vedli debatu o naši nedávné minulosti, nezapomínali na ni a naopak některé zločiny jasně pojmenovali a alespoň morálně odsoudili,“ řekl Právu europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který se o muzeum stará. Na vystavení díla v Praze se s umělci dohodl právě v Bruselu.

Socha vzpomíná na mladíka Hartmuta Tautze, který se v roce 1986 pokusil uprchnout z východního Německa přes Československo do Rakouska. Při přechodu hranic ho však pokousali psi. Dva pohraničníci muži nepomohli. Vyslýchali ho tak dlouho, až vykrvácel. Za Tautzeho smrt nebyl nikdo obviněn. Členové hlídky stále žijí v Česku a na Slovensku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Instalaci vytvořili Dan Trantina a Petr Motyčka z umělecké skupiny Pode Bal. Příběh považují za obdobu antické tragédie, která se v Evropě stále opakuje.

„Je to princip překračování a určování hranic státních celků. Někdo se snaží dostat někam a proti němu stojí obrovská nepravděpodobnost, že se mu to povede. To je i téma současných běženců,“ líčí Motyčka.

Putin, Marx i Chomsky

Ústřední roli v plastice hraje krvácející Tautze. Jeho smrti přihlíží několik zvířátek, která spojuje závora s konturou Krymu. Liška v kukuřici představuje Karla Marxe, červík filozofa Naoma Chomského a zajíček se mění ve Vladimíra Putina - podle autorů tzv. putinomorfuje.

„Částečně jsme použili Ladovu estetiku, která se zvířátky operuje. Před tím se nám do sousoší nepodařilo dostat propagátora komunismu Slavoje Žižeka. Po kritice z levicového spektra jsme ho tam nyní zařadili. To bude v Praze novinka,“ dodává Motyčka.

Foto: Muzeum Kampa

Středeční instalace sochy v Museu Kampa v Praze

„Myslím si, že je důležité, aby se mladí lidé o takovýchto událostech z doby minulého režimu dozvídali a mohli o nich diskutovat,“ komentuje sochu sběratelka umění Meda Mládková.

Pospíšil počítá s tím, že plastika může vyvolat kontroverzi i v České republice. Do Musea Kampa se ale podle něho hodí. „Sbírka, která se v muzeu nachází, je tvořena z umění, které v době komunismu nemohlo být vystavováno. Zahrnuje právě i angažované umění, které poukazuje na hrůzy totalitních režimů,“ uvádí Pospíšil.

Museum Kampa je největším soukromým muzeem výtvarného umění v ČR. Loni jej navštívilo 85 tisíc lidí. Britský deník The Guardian zařadil muzeum mezi deset nejlepších a zároveň málo známých muzeí v Evropě. Slavnostní odhalení sochy proběhne v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám