Hlavní obsah

Zemřel herec Omar Sharif

V Káhiře zemřel legendární egyptský herec Omar Sharif, bylo mu 83 let. Podlehl infarktu, v posledních letech bojoval s Alzheimerovou chorobou. Mezi hvězdy stříbrného plátna ho katapultovaly role šejka Alího ibn Charíše z velkofilmu Lawrence z Arábie a snímek Doktor Živago.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel herec Omar SharifVideo: Reuters

 
Článek

Omar Sharif, rodným jménem Michel Demitri Chalhoub (Šalhúb), pocházel ze zámožné křesťanské syrsko-libanonské rodiny. Jeho otec byl obchodníkem se dřevem. Dětství a mládí strávil v hlavním městě Egypta Káhiře. Na káhirské a alexandrijské anglické univerzitě studoval matematiku a fyziku, posléze tři roky pracoval v otcově dřevařské firmě, teprve poté se rozhodl pro povolání herce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V 21 letech debutoval před filmovou kamerou. Díky svému přitažlivému vzhledu se stal hlavním hrdinou různých melodramatických a dobrodružných filmů.

Po konvertování k islámu si změnil jméno na Omar El-Sharif. Do mezinárodního povědomí vstoupil jako hrdina orientální pohádky o chudém, nešťastně zamilovaném prosťáčkovi Goha (r. J. Baratier).

Obrat v jeho kariéře nastal počátkem 60. let, kdy mu světovou popularitu přinesla úloha šejka Alího ibn Charíše v životopisném velkofilmu Lawrence z Arábie. Ztvárnění této role mu vyneslo nominaci na Oscara.

Postavení hvězdy si upevnil díky rolím ve výpravných filmech pohlížejících do minulosti, kde ztělesnil plejádu známých historických osobností: středověký benátský kupec a cestovatel Marco Polo (Podivuhodné dobrodružství Marka Pola), dobyvačný zakladatel mongolské říše (Čingischán), legendární argentinský revolucionář Ernesto Che Guevara (Che!), korunní princ Rudolf Habsburský (Mayerling) nebo ruský car Petr Veliký (Petr Veliký).

Upoutávka na film Doktor Živago

Další stěžejní rolí, která ho proslavila, byl vojenský lékař a básník Jurij Andrejevič Živago, o jehož osudech během bouřlivých událostí v Rusku 20. let pojednává filmová adaptace románu Borise Pasternaka Doktor Živago.

Od 1955 byla téměř dvacet let jeho manželkou egyptská herečka Faten Hamamaová. Spolu hráli v mnoha romantických filmech. Manželé žili od roku 1968 odloučeně a v roce 1974 se rozvedli. V roce 1977 se podruhé oženil se Sohair Ramziovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám