Hlavní obsah

Jiří a Otto Bubeníčkovi přijedou do Plzně

Právo, Radmila Hrdinová

Proslulé taneční a choreografické duo, bratři Jiří a Otto Bubeníčkovi, vystoupí spolu se svými kolegy ve dnech 18. - 20. července v plzeňském Novém divadle v rámci celoroční akce Plzeň - evropské hlavní město kultury 2015.

Foto: Betina Stoss

V Plzni se představení choreografie Piano bratří Bubeníčků podle stejnojmenného filmu.

Článek

Uvedou dvě své významné choreografie. První vznikla pro North Carolina Dance Theatre a její název L’heure bleue znamená hodinu na rozhraní noci a dne vyjadřující atmosféru noční Paříže. Dílo s hudbou Johanna Sebastiana Bacha a scénou a kostýmy Otty Bubeníčka bude mít v Plzni svou evropskou premiéru.

Druhá choreografie Piano je inspirována příběhem stejnojmenného romantického filmu a premiéru měla v Dortmund Ballet letos v únoru. Vzniku výpravné choreografie předcházela pečlivá příprava zahrnující i návštěvu obou bratrů na Novém Zélandu a studium maorské kultury. Natočeny zde byly i záběry pláží a přírody, které dílo na jevišti doprovázejí.

Návštěva bratří Bubeníčků patří k vrcholům programu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. „Určitě není nutné příliš zdůrazňovat, o jak velkou kulturní událost jde. Bratři Bubeníčkové patří ke špičce světové scény, jejich hostování u nás jsou velmi vzácná. Navíc nás těší tematické spojení choreografie Piano k dalšímu programovému vrcholu Plzně 2015 - výstavě maorských portrétů Gottfrieda Lindauera,” říká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Foto: Rebecca Hope

Bratři Bubeníčkové jsou oba výbornými tanečníky.

Bratři Bubeníčkové patří k mezinárodně uznávaným tanečníkům a opravdovým mistrům ve svém oboru. Jejich hvězdná kariéra začala v hamburském souboru Johna Neumaiera, kde je Otto dodnes prvním sólistou. Jiří Bubeníček po třinácti letech odtančených v Hamburku změnil angažmá, v roce 2006 přešel jako první sólista do Semperoper v Drážďanech.

Dvě silné umělecké individuality se opět spojily při přípravě společných projektů v souboru Les Ballets Bubeníček, pro nějž Jiří vytváří choreografie a Otto se stará o výtvarnou stránku a občas komponuje i hudbu, je také vynikajícím baletním pedagogem. Pro letošní rok si bratři Bubeníčkové připravili nový program, v němž vystoupí jako hosté sólisté ze Semperoper Ballet, Hamburg Ballet, Royal Swedish Ballet, Royal Danish Ballet a především z Dortmund Ballet.

Reklama

Výběr článků

Načítám