Hlavní obsah

RECENZE: Vedle Borsi zazářil i Český národní symfonický orchestr

Právo, Radmila Hrdinová

Pěvecké recitály patří každoročně k vrcholům mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Tento týden si festivaloví návštěvníci mohou vychutnat hned dva.

Foto: Prague Proms - Benjamin Ealovega

Maria Luisa Borsi se představila na festivalu Prague Proms

Článek

V úterý vystoupila ve Smetanově síni Obecního domu italská sopranistka Maria Luigi Borsi spolu s Českým národním symfonickým orchestrem. Borsi je majitelkou krásného hlasu, k její chvále však třeba dodat, že ho nepředvádí okázalým způsobem, ale vkládá ho do služeb interpretovaných árií i písní, kromě hlasové kvality se snaží maximálně vyjádřit obsah textu a emocionální rozpoložení postavy.

I proto jsou jí blízké především nešťastné hrdinky. V první polovině koncertu zaujala citlivým přednesem árie Pucciniho Čo-Čo-San Un bel di vedremo a poté slavnou árií Ebben n´andro lontana titulní postavy Catalaniho opery La Wally. Ve druhé části pak v jejím podání patřil k vrcholným zážitkům přednes árie Visi d´arte Pucciniho Tosky s krásně čistými a měkkými nástupy a plně vyzpívaným citovým obsahem. I když v jejím podání zněly dobře i romantické italské písně, včetně přídavkového O sole mio, její doménou jsou operní árie, především z pera Giacomma Pucciniho.

Úterní koncert byl ale zároveň i triumfem Českého národního symfonického orchestru, který se pod aktovkou italského dirigenta Marcella Roty předvedl ve skvělé formě. Je patrné, že si orchestr s dirigentem dokonale rozumí, na druhé straně je znát, že Rota miluje Rossiniho, Verdiho i Pucciniho. Z přednesu operních předeher dokázal udělat událost, a to dokonalým rozvržením, gradací, střídáním velkého orchestrálního zvuku s citlivě vypracovanými sóly i nástrojovými skupinami. Zejména předehry k Rossiniho operám Straka zlodějka a Vilém Tell, jejíž část orchestr zopakoval i jako přídavek, byly opravdovou muzikantskou lahůdkou.

V pátek 10. července se na Prague Proms představí ruská sopranistka Anna Netrebko v hvězdném kvartetu pěvců z newyorské Metropolitní opery včetně jejího dirigenta Marka Armiliata, který se ujme řízení Českého národního symfonického orchestru.

Opera Gala – Maria Luigi Borsi a Český národní symfonický orchestr
Prague Proms, dirigent Marcello Rota, 7. července, Smetanova síň Obecního domu v Praze.

Celkové hodnoení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám