Hlavní obsah

Anna Netrebko hvězdou Prague Proms

Právo, rh

Vrcholem 11. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms bude v pátek 10. července ve Smetanově síni Obecního domu koncert Anna Netrebko - kvartet velkých hlasů.

Foto: Prague Proms - Dario Acosta

Ruská sopranistka Anna Netrebko patří k absolutním špičkám světové opery.

Článek

Ve spolupráci s Nachtigall Artists organizátoři festivalu získali k vystoupení absolutní špičku současného operního nebe, ruskou sopranistku Annu Netrebko. Od svého triumfálního debutu na Salcburském festivalu v roce 2002 hostuje tato hvězda na všech předních operních scénách. V newyorské Metropolitní opeře (MET) zpívala v patnácti inscenacích, z toho třikrát na zahájení sezony a desetkrát v přímých přenosech do kin. V Praze poprvé vystoupila před třemi lety v titulní roli koncertního provedení Čajkovského opery Jolanta.

Foto: Prague Proms - Dario Acosta

Tenorista Aleksandrs Antonenko debutoval v MET jako Princ v Dvořákově Rusalce.

Další hvězdou koncertu bude ruská mezzosopranistka Ekaterina Gubanova, která v roce 2007 debutovala v MET v Hoffmannových povídkách Jacquese Offenbacha, kde se sešla na jevišti i s Annou Netrebko, a v Donizettiho Anně Boleně. Obě představení byla přenášena i do našich kin.

Foto: Prague Proms - Dario Acosta

Mezzosopranistka Ekaterina Gubanova zpívá po boku Anny Netrebko v newyorské MET.

Basbarytonista Ildar Abdrazakov pochází z Baškirské republiky Ruské federace a je stálým hostem MET od svého debutu v roce 2004, dosud zde vystoupil v třinácti operních titulech, naposledy v Bizetově Carmen, kde se jako Escamillo potkal s Donem José Aleksandrse Antonenka. Tento lotyšský tenorista, který je čtvrtou hvězdou večera Prague Proms, v MET debutoval v roce 2009  jako Princ v Dvořákově Rusalce, byl zde mimo jiné také skvělým Grigorijem v Musorgského Borisi Godunovovi a v září 2015 ho na této scéně čeká titulní role ve Verdiho opeře Otello.

Foto: Prague Proms - Dario Acosta

Baškirský basbarytonista Ildar Abdrazakov vystoupil v MET ve třinácti titulech.

Na programu koncertu jsou především árie z italských oper z pera Rossiniho, Verdiho, Mascagniho, Leoncavalla, Pucciniho a dalších skladatelů. Pěvecké hvězdy doprovodí Česný národní symfonický orchestr, který přednese i několik orchestrálních vstupů, operní předehry a intermezza, a to za řízení italského dirigenta Marca Armiliata, který od svého debutu v MET v roce patří k nejuznávanějším a také nejvytíženějším operním dirigentům.

Reklama

Výběr článků

Načítám