Hlavní obsah

Americké hvězdy zářily na Proms

Právo, (VLA)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skvělém začátku s vystoupením česko-amerického Buddy Rich Big Bandu pokračuje letní hudební festival Prague Proms dalšími koncerty s typickým vícežánrovým zaměřením.

Foto: ČTK

Dirigent Libor Pešek

Článek

Bylo tomu tak i v úterý a ve čtvrtek v pražské Smetanově síni Obecního domu, kde Český národní symfonický orchestr (ČNSO) dirigovali Vince Mendoza a Libor Pešek.

Oba programy se soustředily především na americkou hudbu, což především platí o tom čtvrtečním zaměřeném na svátek Dne nezávislosti. V něm po úvodní americké hymně a projevu velvyslance Andrewa Schapira uvedl Libor Pešek americkou klasiku 20. století, především díla Gershwina, Bernsteina a americké gospely, které ale již dirigoval šéf hostujícího amerického sboru Jeremy Winston. Smíšený sbor nadchl zaplněný sál, takže orchestr musel v závěru přidávat další gospely a populární standardy.

Hvězdu festivalu přinesl úterní koncert ČNSO s Vincem Mendozou, na kterém jako sólista zahrál saxofonista Branford Marsalis, mladší bratr známějšího trumpetisty Wyntona. Více než Glazunovým koncertem pro saxofon nadchl Eskapádami známého filmového autora Johna Williamse a Mendozovými Ambivalencemi, jejichž jazzový ráz dal vyniknout sólistovu tónu, technice i feelingu.

V dalších koncertech Proms se příští týden představí jazzové Christian McBride Trio a ruské operní hvězdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám