Hlavní obsah

Poslední víkend s Pražským Quadriennale

Právo, rh

Ještě o posledním červnovém víkendu mají Pražané i turisté možnost navštívit expozice třináctého ročníku mezinárodní přehlídky divadla a scénografie Pražské Quadriennale (PQ), jehož různorodé akce se rozprostřely do historických paláců i ulic Starého Města i dalších částí metropole.

Foto: archiv PQ 2015

Na modré židle - symbol letošního ročníku PQ - narazíte na mnoha místech Prahy.

Článek

Za sedm dní lokacemi této jedinečné přehlídky prošlo přes sto tisíc návštěvníků. Organizátoři navíc zaznamenali 5 930 akreditovaných profesionálů, studentů a hostů z 90 zemí světa. „Velmi nás těší zájem, který letošní Quadriennale vyvolalo nejen u široké veřejnosti, ale i u divadelních profesionálů. Ze zahraničí jsou tu návštěvníci až z Kuby, Malajsie nebo Chile. Návštěvnost jsme oproti minulému ročníku, kdy přišlo čtyřicet tisíc lidí, více než zdvojnásobili. Určitě na tom má zásluhu umístění v historickém centru města, celkový rozsah a pestrý program akce, tedy přes 600 živých akcí a účast umělců ze 78 zemí z celého světa,“ říká výkonná ředitelka PQ 2015 Daniela Pařízková.

Diváci se na mnoha místech Prahy stanou součástí interaktivních expozic a ovlivní podobu desítek výstav inspirovaných letošním tématem SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika.

Zájemce o scénografii lákají především Sekce zemí a regionů, které jsou umístěny v Colloredo-Mansfeldském a Clam-Gallasově paláci, Pražské křižovatce, Kafkově domě, Topičově salónu, Betlémské kapli - Lapidáriu a ve veřejném prostoru centra Prahy.

Sedmkrát denně vyrážejí z Náprstkova muzea Kmeny – maskované bytosti, které se pokoušejí na svých cestách po ulicích, v metru či v supermarketu splynout s realitou všedních dní. V ulicích Prahy můžete potkat neobvyklé hrdiny, modelky na nezvykle vysokých podpatcích, přestárlé supermany či představitele říše zvířat. V sobotu a v neděli v 17.00 se vydají do ulic velkoměsta Modří unavení hrdinové Massimo Furlana v podání seniorů z centra Elpida. Nenechte si ujít ani speciální projekt umělecké skupiny Handa Gote, která v Náprstkově muzeu vybudovala chatu a dává možnost proniknout do tajů trampování.

Další specialitou PQ´15 jsou živé akce v rámci experimentální výstavy Tvůrci, která probíhá v prostorách Galerie u Betlémské kaple. Umělci z různých koutů světa předvádějí gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, a umožňují návštěvníkům PQ dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat. V sobotu od 14.30 si zde nenechte ujít netradiční představení řeckého scénografa Ekaviho Whitlock-Blundella, který se zaměřuje na zkoumání jídla jako materiálu a tvorbu kulinářských příběhů napříč různými médii.

A pozornosti by neměla uniknout ani expozice ve Vile Štvanice, která formou multimediální instalace z polyekranu představuje v kondenzované podobě pozoruhodnou imerzní inscenaci Golem týmu režiséra Ivo Kristiana Kubáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám