Hlavní obsah

Romeo a Julie na Pražském hradu zahájí Letní shakespearovské slavnosti

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční premiéra pro zvané publikum a páteční veřejná premiéra inscenace tragédie Romeo a Julie na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu otevře Letní shakespearovské slavnosti 2015, které do 5. září představí v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě celkem osm Shakespearových her ve více než 140 představeních.

Foto: Archiv LSS

Tereza Voříšková a Jan Sklenář jsou protagonisty premiéry Romea a Julie na Pražském hradu.

Článek

Romeo a Julie se na Letních shakespearovských slavnostech objeví již potřetí. Tentokrát v nastudování režisérského dua SKUTR - Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky. Hlavní mileneckou dvojici ze znesvářených rodů zahrají Tereza Voříšková a Jan Sklenář.

„Je to hra, která začíná jako hezký nezávazný erotický sen, ten se ale po smrti Tybalta změní v noční můru. A to je model, do kterého se my se svou fantazií dokážeme vejít,“ říká Martin Kukučka. A jeho kolega Lukáš Trpišovský doplňuje: „Většina představení na Hradě začíná ještě za denního světla, kdy do inscenace vstupují i ruchy zvenčí - od štěbetajících ptáků až po střídání Hradní stráže, takže se tam jen velmi těžko navozuje správná divadelní atmosféra a úplná koncentrace přijde až se soumrakem. A právě Romeo a Julie svou strukturou tomuto modelu dokonale odpovídá.“

V dalších rolích se objeví Naďa Konvalinková, Saša Rašilov, Lenka Krobotová, Jiří Vyorálek, Dana Batulková, Martin Sláma, Marie Poulová, Petr Vančura, Jan Cina a další herci. Romeo a Julie se bude v Praze hrát do 18. července, kdy se přesune do Brna. Na Pražském hradu ho vystřídá inscenace komedie Sen noci svatojánské, rovněž v režii SKUTRu.

V Bratislavě zahájí Letní shakespearovské slavnosti premiéra česko-slovenského Othella v režii Michala Vajdičky s Jozefem Vajdou coby Othellem a Veronikou Kubařovou v roli Desdemony. V Ostravě otevře letošní festivalový ročník 22. července inscenace komedie Mnoho povyku pro nic, která měla v loňském roce premiéru na Pražském hradu v režii Jiřího Menzela.

Reklama

Výběr článků

Načítám