Hlavní obsah

RECENZE: Sochy Kurta Gebauera se zjevují v prostoru

Právo, Jan Šída

Výběr soch, obrazů či exponátů s vodní tematikou od výtvarníka Kurta Gebauera je k vidění v českobudějovické Komorní galerii u Schelů. Výstavní plochu tvoří dvě malé místnosti a venkovní zahrádka sevřená čtyřmi zdmi okolních domů.

Foto: Jan Šída

Gebauerovy sochy vytvářejí s okolním světem dokonalou symbiózu.

Článek

Intimní prostor nejlépe koresponduje s Gebauerovou tvorbou, protože jeho svébytné sochy dokážou vytvořit s okolním světem smysluplnou kompozici. Neinformovaný člověk by řekl, že do rozlehlého univerza patří od nepaměti. V tom totiž tkví sochařova genialita, navodit dojem přirozenosti či absolutní symbiózy.

Skulptura, která představuje běžící dívku v zeleni dvorku, vypadá jako z pohádky. Při pozornějším vizuálním ohledání místa zjistíme, že na nás Gebauer nastražil další lahůdky. Na střeše spatříme sedící ženu v plavkách a koupací čepici. Vlastně zapadá do koloritu okolí. Ve vedlejším domě (mimo galerii) visí z okna prádlo, takže to vypadá tak, že dáma čeká v negližé, až svršky doschnou. Šedomodrá kočka rozvalená na piedestalu vše pozoruje s línou poživačností. Stejně jako mytická chapadlovitá rostlina s mnoha očima.

Ve vnitřním prostoru lze obdivovat Gebauerovu hru s vlastní identitou. Na bílé stěně visí devět obrazů autoportrétů sestavených do pyramidy. Tvůrce celou sestavu pojmenoval s jemnou ironií Pyramidální autoportrét.

Nebrat věci smrtelně vážně, to je umělcova deviza. Takže i u obrazů, na kterých si pohrává s výraznými erotickými motivy, převládá pocit specifického humoru než perverzity.

Současně probíhá ve městě do konce září osmý ročník plenérové výstavy Umění ve městě. I na ní, společně s dalšími tvůrci, vystavuje Kurt Gebauer. Nohy z vody, tak se jmenuje jedna z jeho skulptur, kde šest párů bělostných ženských nohou trčí z olověné hladiny. A nastolují otázku, jestli se jedná o trénink akvabel, či hromadné sebevražedkyně.

Dílo Kurta Gebauera nelze jednoznačně charakterizovat. Co vyjadřuje, nechává vždy cele na vnějším pozorovateli. Za odměnu mu nechává prostor vytvořit si vlastní představu o sobě i světě.

Kurt Gebauer
Komorní galerie u Schelů, České Budějovice, do 4. července

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám