Hlavní obsah

Bobby McFerrin: Musíte přinášet radost

Právo, Šárka Hellerová

Ve středu večer vystoupí v rámci Jazzfestu Brno v hale Vodova hudebník Bobby McFerrin s jazzovým pianistou Chickem Coreou. McFerrin, který často spolupracuje s dalšími muzikanty, o těchto hudebních setkáních Právu řekl: „Pokaždé je to jiné, nerad bych je nějak porovnával. Ale můj vztah s Chickem Coreou je ohromný. Pokaždé, když s ním hraji, mám pocit, že se vracím domů.“ Na začátku června McFerrin vystoupil sólově v Praze.

Foto: ČTK

Bobby McFerrin dnes vystoupí s Chickem Coreou v Brně.

Článek

Říkáte, že nechcete lidi hudbou ohromovat, ale vzbudit v nich dobrý pocit. Odkud ta touha pochází?

Celý svůj život hraju a sleduju další muzikanty a prostě se mi zdá, že musíte lidem přinášet radost. Pro mě je to podstata mé práce. Tak to chodí.

Co prožíváte, když tvoříte nové písně?

Všechno možné, veškeré lidské pocity. Cítím se také být naživu.

Když jste stonal, matka vám prý kromě léků ordinovala i hudbu. Byla to ona, kdo ve vás vzbudil lásku k hudbě?

Díky oběma rodičům se hudba stala součástí každého mého dne a začal jsem ji milovat. Ale myslím, že bych si hudbu zamiloval tak jako tak. Jsem nicméně přesvědčený, že může léčit a dávat energii.

Může i škodit?

O tomto pohledu jsem zatím moc nepřemýšlel. Budu to muset promyslet.

Hudbu rovněž vyučujete. Pořádáte workshopy. Co byste poradil lidem, kteří mají pocit, že neumí zpívat?

Každý může zpívat. Jen velmi výjimečně toho někdo není schopen. Ale často se stává, že vám jako dítěti řeknou, že neumíte zpívat, a začnete se toho bát. Poradil bych těmto lidem, aby se zpíváním začali. Je to příliš zábavné na to, abyste to nezkusili.

Váš syn Taylor je také hudebník. Posloucháte jeho tvorbu?

Taylor to dělá po svém. Požádal mě, abych byl hostem na jeho nedávném albu, což pro mě byla radost. Také spolu uděláme příští rok koncert v Kalifornii.

Co dělají vaše další děti?

Madison loni promovala na Berklee School of Music. Jezdí s námi a zpívá s mou kapelou Spirityouall. Také nahrává vlastní písničky. Jevon je herec. Hraje v reklamě a právě skončil v muzikálu Motown na Broadwayi. Jsem na ně moc pyšný, jsou to talentovaní a skvělí lidé.

Vaše živá vystoupení mají skvělou pověst, jste známý jako vynikající improvizátor. Jak důležité je pro vás nahrávání alb?

Miluji ho, ale živému vystoupení se nic nevyrovná. A když mám volný čas, chodím na procházky se psem, čtu knihy žalmů a trávím čas se svou ženou.

Reklama

Výběr článků

Načítám