Hlavní obsah

Operní příběh básníka André Chéniera v Ostravě

Právo, Radmila Hrdinová

Opera italského skladatele Umberta Giordana (1867-1948) Andrea Chénier patří na světových scénách k často uváděným titulům, u nás se objevuje spíše sporadicky. Nyní ji uvádí soubor ostravského Národního divadla moravskoslezského (NDM). Premiéry se konají 18. a 20. června v Divadle Antonína Dvořáka.

Foto: NDM Martin Popelář

Zleva Erika Šporerová jako Hraběnka z Coigny, Peter Svetlík jako básník Abbé a Eva Urbanová jako Maddalena z Coigny

Článek

Na ostravskou scénu se Andrea Chénier vrací po dlouhých osmdesáti osmi letech, a to v návaznosti na Giordanovu Fedoru, která byla v Divadle Antonína Dvořáka uvedena v roce 2011. Libretistu Luigiho Illicu inspiroval skutečný příběh francouzského revolučního básníka André Chéniera (1762–1794), jehož život v poslední fázi Velké francouzské revoluce předčasně skončil pod gilotinou. K historickým reáliím připojil libretista vymyšlenou milostnou romanci v podobě milostného trojúhelníku mezi Chénierem, mladou šlechtičnou Maddalenou z Coigny a jejím někdejším sluhou Carlem Gérardem, nyní jedním z vůdců revoluce. Opera plná intrik a vášní měla premiéru v milánské La Scale v březnu 1896 a poté byla uvedena ve většině italských měst a záhy též v zahraničí. Patří ke skvostům italského hudebního verismu a nabízí dramatický příběh, krásnou hudbu i efektní postavy.

„Giordanův kompoziční styl se vyznačuje smyslem pro drama v duchu veristických tendencí a v opeře Andrea Chénier jsou hned tři opravdu velké pěvecké příležitosti pro vynikající pěvce,“ říká o opeře dramaturg NDM Daniel Jäger.

Foto: NDM Martin Popelář

Rafael Alvarez jako Andrea Chénier a David Nykl jako Roucher v opeře Andrea Chénier

Titulní roli v ostravské inscenaci ztvární v alternaci Gianluca Zampieri a Rafael Alvarez, Maddalenu z Coigny zpívá ve své kariéře poprvé Eva Urbanová, roli s ní alternují Olga Romanko a Eva Dřízgová-Jirušová, jako Carlo Gérard se představí sólista opery NDM Jakub Kettner a jako host barytonista pražského Národního divadla Richard Haan.

Operu hudebně nastuduje – stejně jako v případě Fedory před čtyřmi lety – dirigent Zbyněk Müller (alternace Sander Teepen). K režijnímu ztvárnění díla byl přizván umělecký šéf ostravské Komorní scény Aréna Ivan Krejčí, jenž před třemi lety v NDM v operním žánru debutoval úspěšnou inscenací Donizettiho belcantové opery Anna Bolena (Anna Boleynová). Do konce sezóny se bude v Ostravě Andrea Chénier hrát ještě 23. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám