Hlavní obsah

RECENZE: Další díl revoluce Anti-Flag

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

American Spring je deváté album americké punkrockové kapely Anti-Flag. V textech prezentuje své (z českého pohledu) levicové názory, současně nabízí energickou a melodickou hudbu, která ve svém stylu patří k tomu nejlepšímu, co současná zámořská scéna nabízí.

Foto: Universal Music

Anti-Flag jsou na světě s pauzou od roku 1988.

Článek

Je to vlastně jednoduché. Anti-Flag dovedou lehce agresivní instrumentací, silnými melodiemi a stadiónovými refrény zabalit slova o sociálních problémech, které je trápí, a snaží se napomoci jejich řešení. Odmítají kapitalismus, bezohlednost korporací, vládní politiku, zbytečné války, policejní násilí, sociální systém v Americe i chudobu.

Jsou velmi kritičtí. Tvrdí, že od dob vlády Ronalda Reagana se americký sen hroutí, což má za následek tak agresivní kroky následujících vlád ve světové i domácí politice, že se s nimi nehodlají smířit.

Zpěvák a kytarista Justin Sane má v písních naléhavý výraz. Zpěvem přitom vládne velmi dobře, intonačně neváhá, a když je přece jenom jeho part v určitých klíčových pasážích skladeb „tenký“, připojí se vokální linky a vše je přesně tak intenzivní, jak si to skladba vyžaduje.

Obal nového alba kapely

Formace si takový model přivlastnila již před lety a dodržuje jej. Stejně tak hraje poctivou hru s prezentací svých názorů. Jsou pro ni klíčové, ale odpovědně je nabízí vedle toho, co je slyšet především –  výrazných punkrockových skladeb, které nezní archaicky, naopak vzhledem k věku kapely (na scéně je od roku 1988) až překvapují svou svěžestí.

Není jisté, jestli Anti-Flag svými písněmi něco ve světovém zmatku změní. Nahráli a vydali nicméně velmi dobrou desku, která má ambice ovlivnit myšlení fanoušků.

Anti-Flag: American Spring
Universal Music, 40:35

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám