Hlavní obsah

Na Respect je třeba přijít včas, kvalitu nabízejí i úvodní koncerty

– Praha

Víkendovému festivalu Respect, který se uskuteční v sobotu a v neděli na Ladronce, dominují velká jména world music, jako je Malijec Salif Keita nebo slepé duo malijských muzikantů Amadou a Mariam. Těm budou patřit večery, ovšem právě odpolední koncerty nabídnou zajímavá jména.

Foto: Rachot

Původní členové tria Pyramids

Článek

Sobotní program zahájí již ve 13 hodin avantgardní italský kytarista Paolo Angeli. Sice čerpá z tradiční divoké sardinské hudby, ale současně se věnuje experimentům, totální improvizaci a zejména preparování kytary, aby z ní dostal co nejpodivnější zvuky. Jeho nástroj je silně modifikován, má osmnáct strun, pod normálním potahem jsou napříč natažené rezonanční struny.

Po něm se představí Lula Pena z Portugalska, který čerpá z tradice fada i z francouzského šansonu.

V neděli se zase jako první představí nestoři free jazzu The Pyramids, kteří odkaz Alberta Aylera a pozdního Johna Coltranea po vzoru chicagské školy reprezentované Art Ensemble of Chicago obohatili o africké prvky. V sedmdesátých letech odjeli studovat hudbu do Keni, Ghany a Etiopie.

Po nich nabídnou korsickou polyfonii v divokém podání Lo Cór de la Plana, kteří zpívají v okcitánštině. Jejich vystoupení bylo jedním z vrcholů loňského festivalu Colours of Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám