Hlavní obsah

Objevte Zmizelou Šumavu

Novinky, Stanislav Dvořák

Šumavský patriot Emil Kintzl s kolegou Janem Fischerem připravili vzpomínkovou knížku Zmizelá Šumava o osudech pohraničních obcí, které už většinou nestojí, a lidí, kteří už většinou nežijí. Byly to osudy drastické i groteskní.

Foto: Kniha Zlín

Zmizelá Šumava

Článek

O zapomenutých obcích jako Knížecí pláně, Hůrka, Paseka či Wunderbach vyprávějí s láskou, přesto věcně a docela stručně. Základní informace o charakteru místního hospodářství a běžného života doplňují historkami o pašerácích, četnících, vraždách, válkách a státních převratech, které zasahovaly do života obyčejných venkovanů.

V kraji, kde si nikdo nemůže být úplně jistý, zda je stoprocentně Němec či Čech, se vyřádil nacismus i komunismus, ale vedle případů lidí hloupých a zlých se našli i lidé, kteří bez velkých řečí pomáhali bez ohledu na národnost.

21 příběhů Zmizelé Šumavy je pojato i jako netradiční turistický průvodce, který vybízí k pěší návštěvě mnoha krásných míst. Emil Kintzl a Jan Fischer, režisér stejnojmenných dokumentů internetové televize Stream.cz, nezapomněli ani na působivou fotodokumentaci - současné snímky se skvěle doplňují se 100 let starými černobílými obrázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám