Hlavní obsah

Američané točí film o největší ropné katastrofě. Podle Klausova tajemníka šlo o „zamaštěného ptáka”

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový hollywoodský trhák s Nicolasem Cagem The Runner se bude odehrávat na pozadí obrovské katastrofy, kterou v roce 2010 způsobil výbuch na ropné plošině BP.

Článek

Zatímco americký prezident Barack Obama událost přirovnal k 11. září a mluvil o největší ekologické katastrofě v dějinách Ameriky, bývalý tajemník Václava Klause Ladislav Jakl měl jiné informace.

Hovořil tehdy o tom, že jde o mediální bublinu a stovky novinářů hledaly jednoho „zamaštěného ptáka“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Jakl

Politické drama The Runner napsal Austin Stark, který hodlá snímek i režírovat. Vedle Nicolase Cage by se měli objevit Peter Fonda, Bryan Batt, Sarah Paulsonová či Wendell Pierce.

Cage hraje politika, jehož kariéra jde ke dnu v době ropné katastrofy, kdy navíc vyplul na povrch i jeho sexuální skandál. „Austin Stark sepsal úchvatné drama viděné z osobního pohledu, které se však zabývá událostí, jež rezonovala po celém světě a zůstává velmi relevantní ještě dnes,” poznamenala Brooke Fordová z produkční společnosti Alchemy.

Škody za miliardy, desítky kilometrů pláže zničeny

Neštěstí se stalo v dubnu 2010 na ropné plošině britské společnosti BP v Mexickém zálivu. Škody šly do miliard dolarů a ropa unikala ještě mnoho dní po výbuchu.

Zničila desítky kilometrů pobřeží, rybáři přicházeli o práci a lidé uklízeli tisíce mrtvých zvířat. Z poškozeného vrtu vytékalo do moře denně mezi 5,5 a 9,5 miliónu litrů suroviny. Britské společnosti, jež vrt provozovala, se dařilo denně zachytit asi čtyři milióny litrů z tohoto množství pomocí speciálního krytu.

Přírodovědci odhadují, že škody budou daleko větší a příroda se bude vzpamatovávat roky. Ohromná ropná skvrna například hubila mořský plankton, který je největším výrobcem kyslíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám