Hlavní obsah

Rock for People změnil podobu areálu a zatím uvítal sedm tisíc lidí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadvacátý ročník hudebního festivalu Rock for People začal ve čtvrtek odpoledne ve Festivalparku v Hradci Králové. Oproti loňskému roku změnili pořadatelé uspořádání místa konání, zrušili takzvaný Večírek pro nedočkavé a do programu se vrhli naostro.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Zpěvák švédských Deathstars Andreas Bergh při vystoupení stál, seděl i ležel.

Článek

První den mu vévodili švédská skupina Deathstars a britští Asking Alexandria. Obě formace vystoupily na pódiu pojmenovaném Rock for People Stage a dorazilo na ně na sedm tisíc diváků. Hlavní divácký nápor však pořadatelé očekávají v pátek odpoledne a večer, kdy jsou na programu koncerty hlavních hvězd letošního festivalu, amerických kapel Faith No More a Limp Bizkit.

Industriálně-metaloví Deathstars jsou přesvědčivější v klubu než na velkém pódiu. V Hradci Králové působil jejich set nevýrazně, hudební nápady a aranžérské fígle skladeb se rozvolňovaly v prostoru a v dobré formě nebyl ani zpěvák Andreas Bergh, který více než hororového frontmana, jak se zarputile snaží prezentovat, připomíná unaveného pána v letech.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Areál zdobí i legendární autobus double decker.

Asking Alexandria zase chtěli české fanoušky přesvědčit, že nový zpěvák Denis Stoff spolehlivě nahradí populárního Dannyho Worsnopa, který ze sestavy odešel a  – mimochodem – vystoupí na Rock for People v pátek se svou vlastní kapelou We Are Harlot. Stoff to pravděpodobně postupně zvládne, metalcore, který kapela prezentuje, ctí a na pódiu se snaží. Až na svou stranu získá většinu fanoušků, bude vyhráno. Budoucnost prostě ve své roli má, stejně jako agresivní styl celé kapely.

První den se na Rock for People představili i britští The Feud a Shoshin, kteří na festivalu vystoupí ještě v pátek, respektive v sobotu a jako jedni z mála odehrají na jedné akci po dvou vystoupeních. Českou scénu ve čtvrtek zastupovali například Pipes and pints, Status Praesents nebo Skyline.

Pódium je v centru

„Rozhodli jsme se letos areál trochu přeskupit. Přišlo nám nesprávné, že jedno z hlavních pódií bylo v minulých letech mimo centrum festivalu, a tak jsme ho umístili tam, kde byl vchod, zatímco ten jsme přesunuli na místo, od kterého nedaleko bylo v minulosti pódium. S uspořádáním areálu jsme si letos docela pohráli, stejně jako s programem,“ řekl Právu za pořádající Amebu Production Petr Fořt.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Pro jednu scénu vyrábějí elektrický proud návštěvníci festivalu jízdou na kole.

A Rock for People letos opravdu hravý je. Symbo+Pedal Stage je scéna, pro kterou vyrábějí elektrický proud návštěvníci festivalu tím, že šlapou v její blízkosti na kolech, v Petrof Zone je zase umístěn klavír světové značky, na který hrají přes den vybraní hudebníci a večer mohou i návštěvníci festivalu. Pořadatelé vzhledem k očekávanému teplému počasí umístili do areálu bazén, tradiční jsou odpočinkové zóny i bary a nechybějí samozřejmě scény, u nichž nepřetržitě pulsuje reprodukovaná hudba.

Foto: Jaroslav Špulák

Na klavír ve čtvrtek na Rock for People hrála i Markéta Husková.

„Přijeli jsme hlavně na Faith No More a Limp Bizkit,“ shrnul nicméně očekávání většiny návštěvníku letošního Rock for People Jan Soukeník z Brna. Kromě nich se v pátek představí i američtí Hollywood Undead, kanadští There Days Grace nebo naši Zakázaný ovoce, Vypsaná fixa, Záviš a další. Festival potrvá až do noci ze soboty na neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám