Hlavní obsah

RECENZE: Cupalovi váhající třicátníci

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prozaik a novinář Ondřej Cupal přispěl k nabídce e-knih prózou 121 schodů k posteli. V příběhu třicátníků, manažera Ondry a učitelky tělocviku Nely, jako by sledoval dál příběhy hrdinů své povídkové prvotiny Dokola.

Foto: nakladatelství Indeart

Obal knižní novinky

Článek

Tehdy šlo o děje během dvanácti měsíců a o vztahy dívky s pihou a mladíka se psem, kteří se seznámili vlastně úplně nakonec. Nyní čtenář sleduje Ondru, bojujícího s fobií z velkého množství lidí, a půvabnou sportovkyni Nelu, které spojí pomoc zraněnému staršímu muži.

Každý v sobě chová tajemství, která si postupně svěřují tak, jak postupuje jejich partnerský život. Jsou si zároveň protiklady, Nela má ráda psy a Ondra kočky. V sebepoznání jim pomáhá Ondrova stará parta nazvaná podle kultovního seriálu Beverly Hills 90210.

Cupalovi nejde o společenskou fresku, profese obou hlavních hrdinů se projeví okrajově. Jde mu o vztah dvou životem zraněných lidí, kteří klopýtají, navzájem se podpírají a hledají pravý cit a jistotu. Tam, kde se mu daří vyprávět dějem, než jen oznamovat jeho změny, jako v případě Nelina tajemství i bolestného osobního selhání, je próza nejpůsobivější.

Včetně závěru, kdy čtenář může s oběma spoluprožívat nelehká rozhodnutí a hodnotit morální principy, o něž se opírají.

Ondřej Cupal: 121 schodů k posteli
Indeart, e-kniha, 213 stran, 139 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám