Hlavní obsah

Procházkův obraz Čaj s citronem se prodal za 6,6 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Antonína Procházky Čaj s citronem se v sobotní aukci v Praze prodal za 6,6 miliónu korun. Je to více než dvojnásobek vyvolávací ceny, řekl Vladimír Neubert, majitel Galerie Art Praha, která aukci pořádala. Překvapením byl ale podle něj obraz Václava Radimského Krajina s řekou, který se prodal téměř za sedminásobek vyvolávací ceny, a to za 2,4 miliónu korun.

Foto: repro Galerie Art Praha

Procházkův obraz Čaj s citronem

Článek

Galerie Art Praha nabídla v aukci v pražském hotelu Hilton téměř čtyři stovky děl. Nejvyšší vyvolávací cenu měl právě Procházkův olej z roku 1924. Expresionistický a kubistický malíř Procházka byl členem umělecké skupiny Osma vzniklé na počátku 20. století. Ve skupině byl například i Emil Filla.

Foto: repro Galerie Art Praha

Obraz Václava Radimského Krajina s řekou

Ačkoli Procházkův olej značně překonal svou vyvolávací cenu, ještě výraznější byl nárůst hodnoty jednoho z obrazů Václava Radimského, významného představitele českého a francouzského impresionismu. Dílo Krajina s řekou začínalo na vyvolávací ceně 350 000 korun, ale nakonec se prodalo za 2,4 milionu. "Bylo to překvapení," řekl Neubert.

Za částku v řádu milionů se prodal také například obraz Pivoňky od Václava Špály, který se vydražil za 1,6 milionu korun. Celkem se podle majitele galerie prodaly téměř dvě třetiny nabízených děl dohromady za 32 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám