Hlavní obsah

Mans Zelmerlöw: hvězda, kterou v dětství šikanovali

Právo, Jaroslav Špulák

Zatímco v České republice mnozí na letošní Eurosong ještě stále nadávali, neboť je to tak trochu národní sport, hudební fanoušci ve Švédsku oslavovali. Vítězem šedesátého ročníku Eurovision Song Contest se totiž stal osmadvacetiletý Švéd Mans Zelmerlöw s písničkou Heroes.

Foto: ČTK

Mans Zelmerlöw je již šestým švédským vítězem Eurosongu.

Článek

Po sobotním nočním triumfu ve Wiener Stadthalle vyrazily do stockholmských ulic stovky jásajících fanoušků. Městem jezdila auta ozdobená národními vlajkami a ke gratulacím na sociálních sítích se připojili i politici.

„Srdečně blahopřeji, Mansi! Jste hrdina,“ napsala podle ČTK s odkazem na název vítězné písně švédská eurokomisařka Cecilia Malmströmová.

„Musíme uznat, že Švédsko je teď na poli hudby supervelmoc,“ připojil se k chvále bývalý ministr zahraničí Carl Bildt. Připomněl tak fakt, že severská země je v písňové soutěži mimořádně úspěšná a vyhrála ji už šestkrát. První místo si před lety odnesla skupina ABBA a naposledy před třemi lety zpěvačka Loreen.

V pondělí se pak osmadvacetiletý sympaťák Zelmerlöw dočkal velkolepého přijetí v rodném městě Lund.

„Dostal jsem přes pět set esemesek,“ řekl ráno po vítězství ve vysílání švédské stanice TV4.

Hrdý a nadšený

Foto: ČTK

Zpěvák s přezdívkou „Mumsy mums“ (což ve švédštině znamená „Mňam mňam“) na tiskové konferenci bezprostředně po svém úspěchu řekl, že si vítězství uvědomil až po deseti vteřinách. „Nedokázal jsem tomu uvěřit,“ řekl. „Vzhledem k průběhu hlasování jsem si dlouho myslel, že vyhraje Rusko nebo Itálie. A pokud jde o mé pocity, jsou nyní všude. Jsem hrdý, nadšený a plný radosti.“

Zajímavé je, že Zelmerlöw vystoupil před deseti lety v národní SuperStar se skladbou Enriqua Iglesiase nazvanou Hero. „Je to velmi zábavná náhoda,“ vysvětlil. „Když jsem poprvé slyšel Heroes, hned jsem si myslel, že je to naprosto úžasný song. Možná je to osud.“

Myšlenka jeho soutěžní písně Heroes přitom není laciná. Mans Zelmerlöw se jejím prostřednictvím vrátil do svého dětství, do doby, kdy mu nebylo do zpěvu. „Animovaný panáček, kterého jste viděli při prezentaci skladby na pódiu, představuje mě jako dítě. Když mi bylo deset, byl jsem ve škole outsider a často jsem byl šikanován. Všichni moji přátelé se ke mně v jednu chvíli otočili zády. Bylo to těžké. Nakonec ale přišel nový žák, se kterým jsem se spřátelil. Trávili jsme spolu spoustu volného času, chodili jsme hrát tenis, bavili jsme se a po několika měsících se ke mně zase moji spolužáci a vrstevníci vrátili. Na pódiu jsem hrál svého tehdejšího spolužáka. Byla to role mého zachránce,“ vysvětlil zpěvák.

Na cestě k vítězství pro něho prý byly nejtěžší zkoušky, které musel absolvovat a na kterých se po něm vždy chtělo, aby předvedl to nejlepší. Je totiž známo, že Eurovision Song Contest je velmi profesionálně vedená show, a proto není divu, že organizátoři a producenti vyžadují od účinkujících stoprocentní výkon i při zkouškách. „Během finálového večera jsem ale tenhle stres nechal v zákulisí a plnými doušky jsem si vychutnával atmosféru,“ dodal vítěz.

Foto: ČTK

Švéd Mans Zelmerlöw zvítězil s písničkou Heroes

Julii pro něho hledali v televizní show

Mans Petter Albert Sahlén Zelmerlöw, jak zní jeho celé jméno, se do povědomí švédské veřejnosti dostal díky zmíněné SuperStar. V jejím druhém ročníku v roce 2005 skončil pátý a na to konto získal ve své zemi popularitu, které nejvíce využili televizní producenti.

Obsadili ho do soutěže Let’s Dance, kterou vyhrál, a nechali ho moderovat mimo jiné show Allsang Pa Skansen, jež se vysílá každé letní úterý ze stockholmského Skanzenu. V minulosti moderoval rovněž národní výběrová kola pro Eurosong nazvaná Melodifestivalen.

Jako zpěvák má na kontě už pět alb. To šesté vyjde pod názvem Perfectly Damaged už 5. června a bude na něm i písnička Heroes.

Vzhledem k tomu, jak Zelmerlöw vypadá, není divu, že se v minulosti věnoval také modelingu. A když ho obsadili do hlavní role švédské verze muzikálu Romeo a Julie, hledali k němu hlavní ženskou postavu při televizní show.

„Při všem, co jsem ve svém životě dělal, jsem získal nějaké zkušenosti. Úspěch na Eurosongu je pro mě ale nejdůležitější. Potřeboval jsem totiž, aby si lidé uvědomili, co miluju ze všeho nejvíc. Že je to zpěv,“ vysvětlil v jednom rozhovoru po svém úspěchu ve Vídni.

„Myslím si, že tahle soutěž je jediné místo, které vám v šoubyznysu pomůže velice rychle. Myslel jsem na ni už dlouho, ale neměl jsem správnou skladbu. Když jsem pak uslyšel Heroes, věděl jsem, že nastala má chvíle. Tahle písnička je o tom, že všichni můžeme být hrdinové a tím pádem i vzory pro naše děti. Já teď její poselství žiju.“

Reklama

Výběr článků

Načítám