Hlavní obsah

RECENZE: Vobeckého ženy mají tajnosnubné oči

Právo, Jan Šída

Žena jako věčný symbol krásy a mužské touhy je jedno z hlavních témat výstavy Františka Vobeckého (1902–1991) v pražské Galerii Nová síň. Malíř a fotograf, rodák z Trhového Štěpánova, byl autodidakt inspirovaný především kubismem a surrealismem, ale také klasiky českého krajinářství či figurativního aktu.

Ženy na obrazech Františka Vobeckého jsou světicemi i konkubínami zároveň (Portrét ženy, 1946 - výřez).

Článek

Vobeckého snaha probádat ženskou erotickou tajnosnubnost se zaměřuje především na výraz tváře a hloubku očí.

Ve dvacátých letech minulého století ještě vycházel z mánesovské tradice. Korpulentní dáma je rozkošnicky rozvalená a dává na odiv svou bělostnou pokožku. Ve tváři má výraz uspokojení, možná až orgastického.

Třicátá a čtyřicátá léta malíř zasvětil dámám picassovským a modiglianovským. Protáhlé krky, mandlové oči a hranaté rysy evokují mnohem známější mistry, přesto se Vobecký snaží jít vlastní cestou. Namísto latinských bohyň s archaickou krásou v duši vidí ve své múze kromě nadpozemské labutě i českou selku, které nechybějí bujné poprsí, macaté hýždě i sulcovité boky. Zhmotňuje známé přísloví – ženská bez pořádné zadnice je jako náves bez kostela.

František Vobecký - Portrét ženy, 1946

Přesto jsou jeho ženy světicemi i konkubínami zároveň. Vše je totiž obsaženo v jejich očích. Mají v nich tajemství, příslib, žádostivost i prachobyčejnou touhu.

Ladné tvary, byť viděné jinou optikou, ho zajímají také při zobrazování měst a jejich zákoutí. Kubistická hranatost smísená s barevnou syntézou vzývá neuchopitelnost abstrakce. Měsíc nad řekou je jako nažloutlá dělová koule, pádící do spleti uliček a domovních zdí. Šedomodrá hmota, možná voda, možná tekuté olovo, bobtná pod klenbou oblouku mostu.

Možná že křivky architektonických objektů a křivky erotických objektů chápal malíř jako hodnoty stejného významu. Krása v esenciálním vyjádření je prostě vždy a za každých okolností pozoruhodná. Ovšem pouze malířům a básníkům je dovoleno vstoupit do jejích komnat.

František Vobecký: Obrazy 1926–1966
Galerie Nová síň, Praha, do 30. května

Celkové hodnocení: 70 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám