Hlavní obsah

Tomáš Vorel chystá Instalatéra z Tuchlovic, Gympl dal na internet

Režisér a scenárista Tomáš Vorel chystá svůj 11. celovečerní film s pracovním názvem Istalatér z Tuchlovic. Křehkou komedii o muži, jenž všem všechno opraví, ale svůj život spravit nedokáže, začne natáčet ještě letos. Svůj snímek Gympl právě umístil zdarma na internet.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Vorel chystá další film s pracovním názvem Istalatér z Tuchlovic.

Článek

"Hlavní mužskou roli svěřil Jakubu Kohákovi, jeho protihráčkou bude Eva Holubová. Pro Koháka to bude vůbec první hlavní role v celovečerním filmu. Premiéra je plánovaná na rok 2016," uvedla mluvčí projektu Martina Chvojka Reková.

Podle ní Vorel právě umístil svůj divácky úspěšný snímek Gympl zdarma, legálně a v nejvyšší kvalitě HD na internet - veřejný kanál YouTube. Podle Rekové to je odpověď na ilegální umísťování Gymplu na úložiště a kanály, které nabízejí ukradený film v nepřijatelné technické kvalitě.

"Kultovní Gympl vidělo v kinech přes půl miliónu lidí, k tomu byl vyhlášen dokonce nejvíce legálně stahovaným českým filmem roku 2007. Přestože od premiéry uběhlo osm let, tak příběh o studentech, učitelích, rodičích a graffiti v hlavních rolích s Tomášem Vorlem jr. a Jiřím Mádlem zhlédly na internetu desetitisíce nových diváků a přibývají další," řekla.

"Gympl jsem zvolil proto, že je to legálně i nelegálně nejvíce stahovaný český film na internetu. Nejde jen o pirátská úložiště, letos vznikly desítky portálů, které se tváří legálně, ale přitom nabízejí české filmy ukradené, bez licence a v mizerné kvalitě," komentoval to Vorel. Kanál YouTube si prý vybral proto, že v něm spatřuje jediný nadnárodní portál, který ctí autorský zákon a umožňuje tvůrcům a producentům, aby jejich ukradené filmy byly okamžitě identifikovány a smazány.

Za čtvrtstoletí Vorel natočil několik studentských projektů, debutoval v roce 1988 celovečerním filmem Pražská pětka. Následovaly snímky Kouř a Kamenný most, dále Cesta z města, Z města cesta, Skřítek, Gympl, Ulovit miliardáře, Cesta do lesa a volné pokračovaní Gymplu s názvem Vejška.

Reklama

Výběr článků

Načítám