Hlavní obsah

Kubišová za neuskutečněné turné Golden Kids opravdu platit nemusí, rozhodl ÚS

Ústavní soud (ÚS) učinil tečku za sporem Agentury MM se zpěvačkou Martou Kubišovou. Agentura zastupující Helenu Vondráčkovou požadovala po Kubišové 1,38 miliónu korun za neuskutečněné turné tria Golden Kids.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Marta Kubišová obdržela v pondělí Řád čestné legie. Nejvyšší francouzské státní vyznamenání dostala za dílo a zásluhy, zejména pak odhodlané zapojení do boje proti komunistickému režimu po boku československého disentu.

Článek

ÚS dospěl k závěru, že stížnost agentury, jejímž jednatelem je manžel Vondráčkové Martin Michal, prakticky jen opakuje argumenty, s nimiž se už vypořádaly soudy prvního i druhého stupně. Postupovaly přitom v mezích zákona a vlastní právní názory dostatečně odůvodnily. ÚS připomněl, že může korigovat jen nejzávažnější excesy – a žádný takový v kauze nezjistil.

„Skutečnost, že soudy ve svých rozhodnutích vycházely z právního názoru, s nímž se stěžovatelka neztotožňuje, sama o sobě odůvodněnost ústavní stížnosti nezakládá,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Vladimírem Sládečkem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpěvačky se nedohodly na podmínkách

Podle agentury Kubišová neoprávněně ustoupila od ústní dohody o turné a způsobila tím protistraně škodu. Pražské soudy ale dospěly k závěru, že k právoplatnému uzavření písemné ani ústní smlouvy nikdy nedošlo. Nejvyšší soud dovolání agentury v roce 2013 odmítl jako nepřípustné.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Zpěvačka Helena Vondráčková

Turné Golden Kids se mělo uskutečnit v roce 2008 ke 40. výročí tria, ve kterém kromě Vondráčkové a Kubišové působil ještě Václav Neckář. Umělci se nakonec nedohodli na podmínkách. Podle Kubišové byla příprava chaotická.

Odpovědnost za zrušení turné Kubišová odmítala. Spor zpěvaček vyvolal značný mediální zájem poté, co se na stranu Kubišové postavila řada osobností kulturního i veřejného života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám