Hlavní obsah

Český expresionismus za 14 miliónů, Kubištův obraz se prodal za rekordní částku

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Aukčním dnu v Praze na Žofíně padl v neděli nový rekord týkající se české malířské avantgardy. Raný obraz Bohumila Kubišty z roku 1908 Žena s kočárkem, ovlivněný malířstvím Vincenta van Gogha a Muncha, se vydražil za 11,6 miliónu korun, což i s dvacetiprocentním aukčním příplatkem činí téměř 14 miliónů korun. Jde o vůbec nejdražší dílo českého expresionismu, které bylo kdy na aukci prodáno.

Foto: Foto katalog

Obraz Bohumila Kubišty Žena s kočárkem je od neděle nejdražším dílem českého expresionismu.

Článek

Expresionismus u nás představuje krátkou, ale důležitou fázi vývoje moderního malířství před první světovou válkou. Je spojen s působením skupiny Osma, což tehdy bylo sdružení mladých výtvarníků.

Kubišta byl vedle Emila Filly protagonistou Osmy. Na rozdíl od Němců, kde tento ismus je téměř národním stylem, stál expresionismus stranou pozornosti českých sběratelů, kteří preferovali spíše kubismus a surrealismus. Aukční den vše změnil.

Jeden z jeho organizátorů Martin Kodl k prodeji pro Právo uvedl: „Kubištův obraz koupil významný český sběratel, a jak je u nás tradicí, zůstává v anonymitě. Jsme rádi, že se i český expresionismus dostal do tak závratných cenových výšin. Určitě to svědčí o tom, že v Česku máme vytříbené sběratele s citem pro dobou investici.“

Kubištovo dílo není jediným cenovým rekordem této aukce. Na aukci si vydražil nejdražší obraz Václava Radimského, Roberta Piesena, Augusta Bedřicha Piepenhagena, Josefa Navrátila, Václava Brožíka, Joži Úprky a Jaroslava Róny.

Ohromující je i souhrnná cena. Celkem se na Aukční dnu prodala umělecká díla za více než sto miliónů korun. I když další významné pražské aukce pokračují příští týden, tyto rekordy překonány jistě nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám