Hlavní obsah

Scenárista Matej Mináč: Je to geniální laboratoř na vývoj scénářů

Právo, Věra Míšková, Cannes

Do scenáristického workshopu ScripTeast, určeného pro autory ze střední a východní Evropy, se letos dostaly dva scénáře z Česka: životopisné drama o Janu Masarykovi, které připravují Julius Ševčík a Petr Kolečko, a komedie Nikdy se nevzdávej Mateje Mináče.

Foto: ČTK

Matej Mináč uspěl se svým scénářem.

Článek

Co je to ScripTeast a jaký může mít pro filmaře význam?

Je to geniální laboratoř na vývoj scénářů. Ve střední a východní Evropě jsme se totiž dostali do situace, že máme dobré nápady, ale neumíme psát scénáře, které by ty nápady „prodaly“ tak, aby to mohlo někoho ve světě zajímat. A nemá nás to kdo učit. Principem tohoto workshopu, který vznikl před devíti lety z iniciativy polského producenta Dariusze Jablonského, je tedy výuka vybraných autorů nejdříve na týdenním kurzu v Polsku, potom na Berlinale a nakonec v Cannes, kde je také vyhlášen vítěz.

Jak workshop probíhá?

Každý má svého kouče, který s ním detailně probírá jeho scénář a snaží se ho společně posunout dál. A vedle toho jsou společné přednášky. Věnují se nám západoevropští i američtí scenáristé a režiséři a učí nás hollywoodskou dramaturgii v dobrém smyslu slova. Aby měl příběh tah, aby byl dojemný a měl humor, aby byl správně pointovaný. Musím říct, že jsme se naučili mnoho.

Jak se člověk do této laboratoře dostane?

Musí poslat hotový scénář přeložený do angličtiny a pak čekat, jestli ho z těch dvou stovek přihlášených vyberou mezi deset až dvanáct nejlepších.

Představíte svůj projekt?

Je to komedie. Vypráví o režisérovi, který v roce 1989 chystá první film a usmyslí si, že chce natočit portrét Federika Felliniho, aby pochopil, jak on to všechno dělá. Naprosto drze a nesmyslně mu napíše dopis – a Fellini za dva týdny odpoví: „Nemám čas nikdy, takže přijeďte kdykoli.“

Cesta se po složitých peripetiích nakonec uskuteční, režisér má spoustu nádherného materiálu, ale po návratu se ho část ve studiu ztratí. Název Nikdy se nevzdávej napovídá, jak to bude dál…

Z toho, že ve vašem filmu budou skutečné záběry s Maestrem, lze snadno vyvodit, že budete vyprávět svůj příběh…

Ano, opravdu se mi to stalo. I když to nebyla taková legrace, jakou bychom rádi natočili, nakonec to dobře dopadne a hrdinou mého filmu bude Fellini.

Dokážete zpětně odhadnout, čím váš scénář zaujal?

Možná vás to překvapí. Samozřejmě že jistou roli nepochybně hrála Felliniho osobnost, protože máme opravdu unikátní záběry z příprav natáčení jeho posledního filmu. Ale hlavní roli sehrálo to, že jde o komedii, protože těch je všude ve světě pořád nedostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám