Hlavní obsah

Praha hostí mezinárodní festival mimů

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvním úspěšném ročníku festivalu v Berlíně 2014 přichází ve dnech 21. - 24. května do Prahy druhý ročník Mezinárodního Festivalu MY MIME.

Foto: archiv festivalu MY MIME

Praha bude hostit mezinárodní festival mimů.

Článek

Mladý festival spojující studenty a profesionály nabídne tři špičkové inscenace mimického divadla v české premiéře a studentská představení z Německa, Česka a Polska. Centrem festivalu je HAMU Praha, hrát se bude také v Experimentálním prostoru NOD a Divadle DISK DAMU.

Letošní ročník je věnován významnému výročí mistra pantomimy Milana Sládka - 55 letům od uvedení první československé pantomimy v Praze v Divadle E. F. Buriana. „Oslovil som Eduarda Žlábka, člena tanečnej skupiny Burianovho divadla, aby mi, ako skúsenejší divadelník pomohol pri dokončení libreta a neskôr, spolu s tanečníkmi a hercami divadla, realizovať ho na Burianovom javisku. 11. marca 1960 mala Boule (Hrča) v Prahe premiéru. Pre mňa osobne to bol neočakávaný úspech,“ vzpomíná mim Sládek, který na festivalu uvede své představení Antigona, jež vzniklo ve spolupráci se studenty HAMU a po úspěchu v Kolíně nad Rýnem bude mít v Praze českou premiéru. Dalším vrcholem programu je vizuální jevištní báseň Ombre Claire od Claire Heggen z Theatre du mouvement (Francie).

Po slavnostním ceremoniálu 21. května od 17 hodin na HAMU pod heslem „My Mime Happening“ bude následovat průvod mimů centrem města, festival zahájí večerní představení Agua de Lagrimas skupiny Warsaw Mime Center Company (Polsko).

Kromě profesionálních produkcí nabízí festival i dílny, vedené předními umělci, jako jsou Claire Heggen, Pau Bachero (Theatre du Mouvement), Pablo Gomis (Cirque du Soleil ) a Radim Vizvary, od nichž studenti mohou získat dovednosti pro budoucí působení v oblasti pantomimy a fyzického divadla.

Pořadateli festivalu jsou Hudební a taneční fakulta AMU a Experimentální prostor NOD. Hlavním iniciátorem je Federace Evropského Mimu / FEM, kterou v roce 2013 založili představitelé tří důležitých učilišť pro moderní pantomimu v Evropě - Adam Halaš (HAMU), Nils Zdeněk Kühn (Die Etage/Berlin) a Bartolomiej Ostapczuk (Warsaw Mime Center) jako novou platformu pro inovativní a moderní mimické divadlo. FEM organizuje festival každý rok v jiné zemi, příští ročník se bude konat ve Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám