Hlavní obsah

Největší world music fest v ČR: Africký tanec, indické blues, portugalské fado

Novinky, Stanislav Dvořák

Uznávaný pražský Respect festival, zaměřený výhradně na world music, hlásí již 18. ročník a dosud nejbohatší program vůbec. Proběhne 13. a 14. června na Ladronce a děti mohou přijít zdarma.

Článek

Hlavní hvězdou je už dříve ohlášený Salif Keita, celebrita world music, klasik a jeden ze zakladatelů afro-popu. Spolupracoval s Carlosem Santanou, Joem Zawinulem a dalšími. Do Prahy přiveze svůj akustický projekt.

Špičkové afro přivážejí také Amadou a Mariam z Mali. Kytarista Amadou a zpěvačka Mariam ztratili zrak v dětství. Seznámili se ve škole pro nevidomé, celý život spolu vystupují a mají tři děti. Jejich alba produkují Damon Albarn i Manu Chao.

Zaručeně vás roztančí Abavuki z JAR. Mnoho rytmických nástrojů a dechy vykouzlí v Praze taneční mejdan z afrického townshipu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Salif Keita

Za pozornost stojí i Paolo Angeli, který vychází ze sardinských tradic, ale nebrání se avantgardním experimentům. Jeho kytara vlastní výroby s 18 strunami, přídavnými pružinami a pedály připomíná malý orchestr.

Stále oblíbenější těžce melancholický styl fado pochází z Portugalska. Nejslavnější představitelkou je zpěvačka Mariza, ale ani Lula Pena není žádné ”béčko”. Tato básnířka s kytarou se inspiruje také šansonem.

Britští Spiro kombinují housle, mandolíny a kytary s elektronickou hudbou a pořádné ”psycho” dovezou američtí The Pyramids, mísící Afriku a americký free-jazz.

Susheela a rock 

Britsko-indická zpěvačka Susheela Ramanová bude patřit k vrcholům festivalu. Její kouzlo spočívá v tom, jak západní rock vpašovává do typicky indického zpěvu s extrémně emocionálním nábojem. A nakonec nemůže chybět zemitá cikánská kapela. Maďarští Parno Grasz takovou definici splňují.

Festival nabídne bohatý program pro děti od dvou let (interaktivní objekty Marianny Stránské, dílnička animace Aeroškola, představení mima a bublináře Václava Strassera, školička žonglování, letadlo Libora Veselého) a rodiče ocení školičku Hospodyňky s profesionálními chůvami a prezentace neziskových organizací.

Vstupenky od 470 korun jsou v sítích Ticketpro, Ticketportal a Eventim. Dvoudenní stojí 570, rodinná 600 (pro libovolný počet dětí). Cyklisté a studenti mají slevu 50 korun, děti do 15 let zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám