Hlavní obsah

Ve Vídni dnes začíná Eurosong. Naši vystoupí ve čtvrtek

Právo, Jaroslav Špulák

Ve Wiener Stadthalle v hlavním městě Rakouska začne v úterý večer šedesátý ročník televizní písničkové soutěže Eurovision Song Contest. Zastoupení na něm má i Česká republika. Marta Jandová a Václav Noid Bárta představí písničku Hope Never Dies ve druhém semifinále ve čtvrtek.

Foto: Právo

Českou republiku na Eurosongu reprezentují Marta Jandová a Václav Noid Bárta s písničkou Hope Never Dies.

Článek

Evropští televizní diváci i návštěvníci show přímo v hale budou moci dnes večer zhlédnout souboj v prvním semifinále. Zúčastní se ho šestnáct zemí, když každý jejich hudební zástupce představí novou písničku. Kromě dvou budou všechny zazpívány anglicky. Finská punkrocková kapela Pertti Kurikan Nimipäivät, kterou tvoří hudebníci s diagnózou vývojového postižení, bude zpívat finsky a rumunská kapela Voltaj představí svou skladbu částečně v rumunštině a částečně v angličtině.

V prvním semifinále se představí zástupci Moldavska, Arménie, Belgie, Nizozemí, Finska, Řecka, Estonska, Makedonie, Srbska, Maďarska, Běloruska, Ruska, Dánska, Albánie, Rumunska a Gruzie. Podle sázkových kanceláří mají největší naděje na výhru a postup do semifinále Rusko, Estonsko a Gruzie, bez šancí na nejlepší umístění nejsou Rumunsko, Řecko a Arménie.

První semifinále začne ve 21 hodin a skončí po třiadvacáté. Do sobotního finále postoupí deset nejlepších.

Češi počtvrté

Naše dvojice Marta Jandová a Václav Noid Bárta se představí ve druhém semifinále, které se odbude ve čtvrtek 21. května. Zazpívají písničku Hope Never Dies, kterou napsal Bárta. Jandová k reprezentaci naší země řekla: „Jsme pyšní a šťastní, že na Eurosongu budeme zpívat. Doufám, že budeme dobře reprezentovat, aby na nás mohli být pyšní jak diváci, tak média. Předpokládám, že jsou poněkud zahořklí předešlými českými neúspěchy v této soutěži. My ale uděláme vše pro to, aby se to změnilo.“

Evropské sázkové kanceláře však českým zpěvákům moc nevěří. Podle nich mají třetí nejmenší naděje na zisk prvenství. Dáno je to zřejmě i historickou zkušeností. Česká republika se Eurosongu zúčastnila v letech 2007 (reprezentovala ji skupina Kabát), 2008 (Tereza Kerndlová) a 2009 (Gipsy.cz), přičemž pokaždé výrazně neuspěla. Poté si dala několik let pauzu a vrátila se až letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám