Hlavní obsah

Blanchettová hraje jako o život

– Cannes
Právo, Věra Míšková (Cannes)

Ani blankytně modrá obloha a spalující slunce nemohou přesvítit filmové hvězdy, které se sjely na nejprestižnější festival světa. Cate Blanchettová, Vincent Cassel, Salma Hayeková, Catherine Deneuveová, Naomi Wattsová, Charlize Theronová a další stoupají po červeném koberci do hlavního sálu Bratří Lumierů, aby představili své nejnovější filmy.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Cate Blanchettová na filmovém festivalu v Cannes

Článek

A zatím se zdá, že jejich výkony jsou často největší kvalitou děl, která dosud v hlavním canneském programu žádné strhující umělecké zážitky nepřinesla.

Rooney miluje Cate

O cenu za nejlepší herecký výkon a oscarový příslib si nepochybně říká výkon Cate Blanchettové ve filmu Carol, který podle předlohy britské spisovatelky Patricie Highsmithové natočil americký režisér Todd Haynes.

Milostný vztah dvou žen v padesátých letech minulého století sice zdobí jak zmíněný herecký výkon Blanchettové, jíž dobře sekunduje Rooney Mara, tak do detailů propracované dobové rekvizity a kostýmy. Co je to však platné, když se vleče v nudně akademickém a chladně odtažitém režijním podání.

Francouzi milují Morettiho

Italský režisér Nanni Moretti patří ke canneským štamgastům, jezdí tam jako herec i režisér osmatřicet let a za tu dobu měl v programu čtrnáct filmů včetně i u našich diváků populárního Máme papeže.

Film Mia Madre (Moje matka) je tedy patnáctý, ale jakkoli v hlasování francouzských kritiků, kteří Morettiho tradičně adorují, s převahou vede, je málo pravděpodobné, že by se od mezinárodní poroty režisér dočkal druhé Zlaté palmy (první má za Synův pokoj.)

Příběh uvádí na scénu režisérku, která natáčí film s velkou americkou hvězdou a vedle toho řeší problémy s umírající matkou, pubertální dcerou a sama se sebou. Margherita Buy v hlavní roli je sice přesvědčivá, ale její postava natolik protivná, že jedině skvostný John Turturro ve vtipné roli zhýčkané sebestředné hollywoodské hvězdy zachraňuje jinak nudný film.

Všichni milují Cassela

Zatím nejzajímavější byl soutěžní příspěvek Mon roi (Můj král) francouzské režisérky Maiwenn, která v Cannes dostala v roce 2011 Cenu poroty za film Polisse. „Pochopila jsem, jak je pro mě těžké ukazovat na plátně šťastné lidi, aniž by to působilo hloupě,“ řekla na festivalu.

Naštěstí o tom moc nepřemítala a natočila film, který prochází desetiletým vztahem, jenž ničí oba partnery přesto, že se velmi milují. „Pochopit, proč se ti dva k sobě stále vracejí, vyjádřit jejich traumata a konflikty, by nebylo možné bez toho, že uvěříme jejich lásce,“ dodala.

Právě to je snadné opět i díky hereckým výkonům. Vincent Cassel hraje okouzlujícího muže, do kterého se zamilovat působí jako ta nejpřirozenější věc na světě. A jeho filmové partnerce Emmanuelle Bercotové se vedle něj jako herečce daří rozhodně lépe než jako režisérce zahajovacího filmu La Tete Haut, který navzdory hvězdné stálici Catherine Deneuveové v hlavní roli žádné velké uznání nesklidil.

Gus van Sant přivezl do Cannes film Moře stromů a v něm Matthewa McConaugheyho a Naomi Watsovou. Snímek o muži, který se vydává najít buď smrt, nebo sám sebe na tajemné místo v lese Aokigahara, kde dobrovolně ukončilo život už mnoho lidí, ale příliš zájmu neupoutal.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Cannes naši studenti

Na filmovém festivalu v Cannes (13. - 24. května) bude Česko zastupovat pouze studentská tvorba. Krátký film Retriever Tomáše Kleina a Tomáše Merty byl přijat...

V Cannes čekají Cotillardovou i Keitela

Popatnácté se vrátí do Cannes, které 13. května otevře náruč filmům z celého světa, italský režisér a herec Nanni Moretti, laureát Zlaté palmy z roku 2001 za...

Výběr článků

Načítám