Hlavní obsah

Drsňák ze Smrtonosné pasti bude hrát soudruha Brežněva

Novinky, Stanislav Dvořák

U některých herců je zábavný už samotný vývoj typů rolí, které dostávají v různých obdobích života. Stárnoucí drsňák Robert Davi, známý z mnoha akčních filmů, po šedesátce ztvární sovětského vůdce Leonida Iljiče Břežněva ve filmu o Ronaldu Reaganovi.

Foto: Profimedia.cz

Robert Davi, filmový Brežněv

Článek

Robert Davi hrál, popravdě řečeno, hlavně v desítkách hrozných béčkových filmů, ale přece jen si připsal i trochu lepší tituly. Je to třeba Smrtonosná past s Brucem Willisem, Špinavá dohoda s Arnoldem Schwarzeneggerem a bondovka Povolení zabíjet s Timothym Daltonem.

Film Reagan vypráví o mladém Ronaldu Reaganovi, který chtěl být hlavně hercem, ale nakonec kandidoval i na prezidenta USA a zvítězil. Jako mladíka ho má hrát málo známý David Henrie. Scénář piluje Howard Klausner, který vychází z bestselleru Paula Kengora.

Foto: Profimedia.cz

Leonid Iljič Brežněv

Zajímavé je, že se pokouší vyprávět i z pohledu agenta KGB, který byl na ambiciózního Reagana nasazen už dávno předtím, než se stal americkým prezidentem. Poté, co nastoupil do úřadu, pokračoval v nesmiřitelném postoji proti SSSR.

Nabubřelý komunistický vládce Brežněv, proslulý bizarním obočím, mezitím panoval tvrdým diktátorským stylem, zvyšoval výrobu zbraní a nejen sovětské občany nemilosrdně zastrašoval. Do Prahy poslal tanky v roce 1968, do Afghánistánu v roce 1979. S Reaganem osobně moc nejednal, ale posílali si dopisy.

„Reagan byl úžasný muž, ale to byl i Brežněv. Tohle je ten typ hereckých úkolů, který si vychutnám,“ řekl Davi.

”Bylo důležité mít někoho s takovou důstojností pro klíčovou roli Brežněva, aby vynikl impozantní soupeř, kterého SSSR představoval,“ dodal producent Mark Joseph.

Reklama

Výběr článků

Načítám