Hlavní obsah

Zemřel B. B. King

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas
Aktualizováno

Ve věku 89 zemřel americký kytarista a zpěvák B. B. King, označovaný za krále blues. Podle agentury AP to v pátek oznámil hudebníkův právní zástupce.

B. B.King live v Montreux v roce 1993

 
Článek

Riley B. King, jak zní jeho pravé jméno, zemřel ve čtvrtek večer ve svém domě v Las Vegas. Zesnul pokojně ve spánku, uvedl právník Brent Bryson.

Ke Kingovi, někdejšímu pomocníkovi na farmě z Mississippi, neodmyslitelně patřila elektrická kytara Gibson, kterou nazýval Lucille.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Se svou kapelou vydal čtyři desítky alb a na dalších spolupracoval. Mimo jiné v minulosti hrál s Erikem Claptonem, U2 či Cyndi Lauper. Prodal milióny desek po celém světě a ovlivnil několik generací hudebníků. Magazín Rolling Stone ho kdysi označil za třetího nejvýznamnějšího kytaristu všech dob, hned za Jimim Hendrixem a Duanem Allmanem. Nezaměnitelný byl ovšem také jeho hlas.

Obama zpívá

Mezi jeho nejznámější skladby patří The Thrill Is Gone, Lucille, Sweet Black Angel a Rock Me Baby.

King byl mimo jiné v USA přijat do rokenrolové síně slávy a získal 15 cen Grammy, tu poslední před šesti lety za album One Kind Favor.

Foto: Profimedia.cz

B. B. King na koncertu v americkém Las Vegas

Legendární hudebník ještě donedávna koncertně vystupoval. V minulosti odehrál až 250 koncertů ročně, v posledních letech okolo stovky. Několikrát koncertoval i v České republice.

V poslední době ho sužovaly nemoci. Počátkem měsíce byl na několik dní hospitalizován kvůli komplikacím s vysokým tlakem a cukrovkou.

King byl dvakrát rozvedený. Údajně má 15 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám