Hlavní obsah

Nezávislá česká komedie Schmitke získala cenu FIPRESCI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-německý film Schmitke získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) a ocenění za nejlepší zvuk a hudbu na německém festivalu ve Schwerinu. Tato mysteriózní detektivka o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor režiséra Štěpána Altrichtera zamíří do českých kin 13. srpna, předtím bude uvedena na karlovarském festivalu, oznámila Klára Skřenková ze společnosti 2media.

Foto: Febiofest

Podivný hrdina Schmitke

Článek

Z ceny za nejlepší zvuk a hudbu se ve Schwerinu podle ní radovali zvukaři Christoph de la Chevallerie, Katharina Grischkowská a skladatel Johannes Repka. Cenu kritiků osobně převzal režisér Štěpán Altrichter.

„Během léta jsou v plánu speciální venkovní projekce v místech, kde se film natáčel. Například v městečku Abertamy – filmové Chřmelavě. Štáb a herci se tak znovu sejdou s místními obyvateli, kteří se na filmu podíleli,” dodala Skřenková.

Schmitke s lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr a také Krušné hory, které byly, stejně jako on, už téměř úplně prázdné a zničené. V současnosti se však dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu, ale jistě vrací. Do hlavní role mladý český režisér žijící v Berlíně obsadil německého divadelního a filmového herce Petera Kurtha. Za kamerou stál rumunský kameraman Cristian Pîrjol.

Světovou premiéru měl Schmitke loni v říjnu na MFF v jihokorejském Pusanu, kde vzbudil příznivé reakce diváků i kritiky. Záhy získal cenu za nejlepší debut na festivalu v Cottbusu. Českému publiku se poprvé oficiálně představil na letošním Febiofestu, následně získal cenu studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film na 28. ročníku Finále v Plzni. Na podzim se film Schmitke dostane i do distribuce německých kin.

Reklama

Výběr článků

Načítám