Hlavní obsah

Začalo Pražské jaro, Mou vlast zahraje orchestr z Německa

– Praha
Právo, Vladimír Říha

Jubilejní 70. ročník hudebního festivalu Pražské jaro byl zahájen v úterý dopoledne pietním aktem u hrobu Bedřicha Smetany a večer pokračuje skladatelovým cyklem Má vlast ve Smetanově síni. Festival letos nabídne kolem 50 koncertů a operních představení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na pietním aktu u hrobu Bedřicha Smetany četla v úterý na vyšehradském hřbitově esej Jiřího Pilky Chvála hry herečka Tatjana Medvecká. První vpravo ředitel festivalu Roman Bělor, který přednesl úvahu Jiřího Stránského Byl Beethoven nacista?

Článek

Hlavní linií letošního ročníku je oslava 70 let od konce druhé světové války. Festival také pokračuje v loni zavedené novince Debutů a Víkendů komorní hudby. Jako každoročně mu předchází i soutěž mladých hudebníků, letos soutěží 51 flétnistů a 63 klarinetistů.

Poprvé v historii zahajuje Smetanovou Mou vlastí německý orchestr s německým dirigentem. Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu Hamburk řídí v Praze jeho současný šéf Thomas Hengelbrock.

„Je celkem logické, že v roce 70. výročí konce války jsme zarámovali festival vystoupeními dvou orchestrů z táborů tehdejších nepřátel,“ řekl ředitel festivalu Roman Bělor. „Zahajovací koncert připadl německému orchestru a závěrečný britskému z Liverpoolu řízenému ruským dirigentem Petrenkem,“ dodal.

Hamburský rozhlasový orchestr je stejně starý jako festival, hraje sedmdesát let a byl založen těsně po válce

„Studoval jsem nahrávky Kubelíka i Talicha a pochopil jsem, že nejdůležitější je vyprávět příběh,“ konstatoval Hengelbrock, Němec s polskými kořeny. „Hráli jsme Mou vlast v těchto dnech již v Hamburku a některých dalších místech na severu Německa a úspěch ve vyprodaných sálech byl velký,“ popsal.

Orchestry z Petrohradu i Budapešti

V Praze se představí i orchestry z Petrohradu (s díly Šostakoviče dirigent Jurij Těmirkanov), Budapešti (Iván Fischer) a Říma (Antonio Papano). Vystoupí dvakrát i Česká filharmonie a Pražští symfonikové FOK s novým šéfdirigentem Finem Pietarim Inkinenem. Rozhlasové symfoniky (SOČR) bude řídit mladý Marek Šedivý v řadě Debutů. Podruhé se bude rovněž konat Víkend komorní hudby s desítkou koncertů.

V podání orchestru Berg zazní i soudobá hudba a tu barokní uvedou zase specializované soubory z Japonska a Berlína. Mezi sólisty jsou taková jména jako Julian Rachlin, James Ehnes (housle), Maria Joao Pires či Paul Lewis (klavír).

Nelze vynechat ani pražskou premiéru nové opery Jana Klusáka Filoktétes, s níž přijede hostovat ostravská opera nebo koncerty sborových těles či operních pěvců jako Dagmar Pecková či Adam Plachetka. Dva večery patří i českým jazzovým souborům.

Letošní jubilejní ročník potrvá do 3. června a podle organizátorů jsou stále ještě lístky na některé koncerty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám