Hlavní obsah

Anifilm vyhrál Posedlý

Právo, (ZP)

I když je animovaný film spojován především s dětskými diváky a krátkými filmy, nejsledovanější byly na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm 06 v Třeboni i letos snímky celovečerní.

Foto: ČTK - Václav Pancer

Zástupce velvyslanectví Španělska Miguel Alonso Berrio (vpravo) převzal 9. května z rukou ministra kultury Daniela Hermana v zastoupení hlavní cenu poroty za oceněného španělského režiséra Sama Conflictivose.

Článek

V kategorii filmů pro dospělé získal hlavní cenu španělský režisér Sam Conflictivos za snímek Posedlý. Je to drsná hororová pohádka, variace na Exorcistu. Posedlým nebožákem je malý syn slavných rodičů – toreadora a tanečnice flamenka.

Vynikající plastelínová animace mění i nejkrvavější výjevy v humorné scénky. Ďábel však při veškeré nekompromisní děsivosti hraje férově, a tak příběh nakonec končí vysvobozením malého Damiana. Zvláštní uznání poroty získala lotyšsko-americká režisérka Signe Baumane za sebeironický autobiografický rodinný portrét Šutry v kapsách.

Hlavní cenu za celovečerní film pro děti přiřkla porota lyrickému japonskému anime filmu Příběh o princezně Kugaje. Ten tak navázal na předchozí úspěchy včetně nominace na Oscara, především díky technicky perfektní kresbě podpořené výraznou hudbou.

Zvláštní uznání poroty získal irský režisér Tomm Moore za pohádku Píseň moře (koprodukce Irska, Belgie, Dánska, Francie a Lucemburska).

Vítězství v soutěži krátkých filmů patřilo Američanu Donu Herzfeldtovi za minimalistickou sci-fi Svět zítřka, hlavní cena za nejlepší studentský film cestuje do Velké Británie režisérce Daisy Jacobsové za tragikomický rodinný skeč Širší perspektiva.

V soutěži nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace uspěla poetická Fuga pro violoncello, trumpetu a krajinu polského režiséra Jerzyho Kucii a hlavní cenu za nejlepší videoklip získal rovněž Polák Tomek Ducki za expresivní obrazový doprovod skladby Paradise Awaits od Zhu.

Za celoživotní přínos animovanému filmu byla letos oceněna režisérka, scenáristka a animátorka Vlasta Pospíšilová. Vedle stovky soutěžních filmů mohli diváci v Třeboni od 5. do 10. května vidět dalších skoro 400 snímků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám