Hlavní obsah

RECENZE: Jižané Lynyrd Skynyrd dobyli Plzeň

Právo, Ilja Kučera ml.
Plazeň

Na plzeňském plochodrážním stadionu se v pátek konal vůbec první koncert americké southernrockové legendy Lynyrd Skynyrd. Večer byl součástí oslav 70. výročí osvobození Plzně americkou armádou a více než vhodně zvolení Lynyrd Skynyrd si toho byli plně vědomi. Vestu zpěváka Johnnyho Van Zanta zdobila česká vlaječka a další, mnohem větší pak rozvinul při hymnické písni Simple Man.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Zpěvák skupiny Lynyrd Skynyrd John Roy Van Zant v Plzni.

Článek

Neméně vhodná volba padla na Žlutého psa coby předkapelu, která přes nepřízeň počasí patřičným směrem naladila publikum jak svým hitovým průřezem, tak vtipnými průpovídkami Ondřeje Hejmy.

Američtí jižané se pak zmocnili pódia o jednadvacáté hodině za zvuku reprodukované písně Thunderstruck australských AC/DC. „Děkujeme Vám, že můžeme reprezentovat Spojené státy na téhle oslavě,“ sdělil více než desetitisícovkám rozjásaných fanoušků o prvomájovém večeru zpěvák a Johnny Van Zant.

Jak se stalo zvykem, otevřeli Lynyrd Skynyrd svou devadesátiminutovou show starším kouskem Workin’ for MCA. Těžiště programu se vůbec nacházelo zejména v první polovině 70. let, tedy v době největší slávy kapely přetržené v roce 1977 tragickou leteckou nehodou.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

V Plzni 1. května vystoupila americká southern rocková skupina Lynyrd Skynyrd. N

V současné sestavě, která se začala formovat o deset let později a prošla řadou změn, působí z té původní už jen kytarista Gary Rossington. Frontman Johnny Van Zant je o jedenáct let mladším bratrem zesnulého zpěváka Ronnieho. Z devítičlenné sestavy, čítající trojici kytar, klávesy, baskytaru, bicí a dvojici vokalistek, připomeňme ještě další zajímavou osobnost – kytaristu indiánského původu Rickeyho Medlocka, který přišel z jiné jižanské legendy Blackfoot.

Příjemným zpestřením koncertu byla poloakustická pravověrně bluesová Mississippi Kid, která vytvořila protiváhu šlapavým boogie i jímavým baladám. Finále pak přineslo jeden ze dvou největších hitů Lynyrd Skynyrd, vlasteneckou Sweet Home Alabama, následovanou stejně nezbytným přídavkem v podobě druhého z největších hitů Free Bird.

Vygradovaný kytarový trialog v závěru jedenáctiminutové písně pak večer se vší slávou ukončil. Večer, jehož rozhodně nelitovali prochladlí a mírně promoklí fanoušci ze všech koutů republiky, Slovensko nevyjímaje.

Lynyrd Skynyrd
Plochodrážní stadion, Plzeň, 1. května

Hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám