Hlavní obsah

RECENZE: Pět volných dnů dalo dobré písně. Vychází nové album britské skupiny Blur

Právo, Jaroslav Špulák

Britská kapela Blur, jedna ze dvou hlavních představitelek devadesátkového britpopu, vydala po dvanácti letech nové album. Jmenuje se The Magic Whip, písně vznikly především v Asii, a asi iniciovalo návrat druhé nejslavnější britpopové skupiny Oasis.

Foto: ČTK

Blur na snímku z února letošního roku, zleva Graham Coxon, Alex James, Damon Albarn a Dave Rowntree.

Článek

Byl to totiž tehdy velký boj. Skupiny Blur a Oasis byly rivaly v tom nejširším smyslu slova. Dělily se o přízeň fanoušků i médií, střídaly se na titulních stranách i v rozhlasových a televizních relacích, stejně tak na špičce hitparád. Současně docházelo mezi členy kapel k mnoha ostrým verbálním střetům.

Aby takříkajíc zabili čas, rozhodli se uchýlit do malého Avon Studia v Hongkongu s plánem bezcílně jamovat

Jejich souboj přestal být zajímavý koncem devadesátých let, kdy se náklonnost fanoušků k melodickému britpopu začala přelévat k jiným stylům a Blur i Oasis počali mít více potíží ve vlastních řadách než se svým okolím.

Předešlé album Think Tank zveřejnili Blur v roce 2003. Rok předtím opustil sestavu kytarista Graham Coxon a zbylá trojice posléze neměla sílu ani chuť pokračovat dál. Na pódia se Blur vrátili po šesti letech, nové písničky ale tehdy nevznikaly. V květnu 2013 byli na koncertním turné v Asii a kvůli zrušenému festivalu v Tokiu jim tam vzniklo pětidenní volno.

Aby tak říkajíc zabili čas, rozhodli se uchýlit do malého Avon Studia v Hongkongu s plánem bezcílně jamovat. Nakonec si odtamtud odvezli patnáct nedokončených písniček. Zpěvák Damon Albarn později přiznal, že pochyboval, že je vydají. „Máme sice několik silných melodií, ale může z nich být album, které nikdy nevyjde,“ sdělil magazínu NME.

Nakonec je dokončili na přelomu loňského a letošního roku ve studiu v Londýně.

Terapie k zacelení ran

Kytarista Graham Coxon, jenž se do sestavy Blur vrátil, v rozhovoru pro magazín Mojo prozradil, že jeho opětovnému uměleckému spojení s bývalými kolegy předcházely společné terapie. Bylo potřeba dořešit problémy související s jeho odchodem v roce 2002.

„Přestože jsme to všechno hodili za hlavu, když jsme se zase dali dohromady, uvědomil jsem si, že to na nás má stále vliv. Během let, co jsem nebyl v kapele, jsem pravděpodobně řekl médiím několik hloupostí,“ přiznal Coxon.

„Párkrát jsme se proto setkali, přičemž v jednom případě šlo o meditační sezení, kde jsme museli mluvit o nepříjemných věcech. Pokud mám být upřímný, posledních pár let, kdy jsem byl ještě součástí Blur, jsme nebyli dobrými přáteli, kteří si mohou jen tak kdykoli zavolat. Každý z nás si řešil vlastní problémy a vlastní životy,“ dodal.

Zajímavé je, že minulý týden oznámil britský list Daily Mail, že bratři Gallagherové se rozhodli příští rok vrátit na scénu opět jako Oasis. Spekuluje se o tom, jak moc je k tomu „dohnala“ nová deska rivalů Blur.

Souboj po letech

Na obalu alba The Magic Whip je zobrazen neonový poutač se zmrzlinou obklopený několika čínskými znaky. Autor Tony Hung se při jeho tvorbě inspiroval pohlednicemi a fotografiemi, které si zpěvák Damon Albarn přivezl ze svých asijských cest. Asijská stopa je na desce ostatně patrná. Nikoli ve tvaru písniček, ale ve zvucích i v názvech.

Základ všech skladeb vznikl ve velmi krátkém čase. Blur na něm pak vybudovali sofistikované konstrukce, čehož příkladem budiž Pyongyang, ve které se během šesti minut objeví různé styly, inspirace a nálady. Dokladuje, jak zruční tvůrci v kapele jsou. Léta zkušeností jim navíc dala nadhled, protože podobně pestrá skladba by asi nevznikla v polovině devadesátých let.

Pokud jde o atmosféru nahrávky, převládá melancholie, která nebyla vlastní starým Blur, jako spíš sólové tvorbě Damon Albarn. Typických poprockových odpichovek, které tvoří druhou tvář, je na desce také pár, a právě ty připomínají Blur v rozpuku britpopu. Jde o I Broadcast, Lonesome Street, Go Out, Ong Ong i další.

Najdou se i silné melodie. My Terracotta Heart nebo Go Out jsou přesně ty, které by měly přesvědčivě znít ještě po letech. Faktem nicméně je, že v minulosti na to šli Blur přímočařeji. Na novém albu se rozhodli nabídnout přece jenom členitější aranže, čímž utlumili svůj kdysi živelný melodický tah. I za tím však hledejme léta zkušeností a logický posun ve vnímání hudby.

The Magic Whip je pro rok 2015 dobrá deska. V devadesátých letech by ale v boji s Oasis o první místo ostrovní prodejní hitparády sotva uspěla.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám