Hlavní obsah

Fenomenální africko-španělská zpěvačka Buika zahájí Struny podzimu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Státní opeře v Praze zahájí 5. října festival Struny podzimu zpěvačka Buika z Mallorky. Umělkyně, která má africké kořeny, disponuje naprosto unikátním hlasem.

Foto: Strunypodzimu.cz

Buika

Článek

Zpěvačka přinesla cross-over flamenka a bluesových nálad Niny Simone. Její tvorba obsahuje obrovskou dávku melancholie, ale také energie. Živelnost se projevuje v Afrikou ovlivněných rytmech i v prudkých zlomech emocí ve zpěvu. Navíc je Buika majitelkou tak temně zabarveného hlasu, že na současné scéně nemá obdoby.

Hudba Zdeňka Lišky z filmu Markéta Lazarová zazní 9. října ve Fóru Karlín a o pár dní později, 12. října, navštíví Struny podzimu soubor Theatre of Voices Paula Hilliera, který v památníku na Vítkově předvede skladby Davida Langa The Little Match Girl Passion a Ark Luggage.

A to zdaleka není všechno. Cameron Carpenter vystoupí 25. října ve Fóru Karlín. Zahraje na své digitální varhany, s nimiž boří konvence vztahující se k chrámovému nástroji. Klavírista Jason Moran přiveze 2. listopadu do Lucerny svůj sólový recitál, kde spojuje harlemské piano dvacátých let s „šedesátkovou“ avantgardou i hip-hopem.

Pocta Billie

Francouzský kontratenorista Phillippe Jaroussky zazpívá písně různých autorů na texty básníka Paula Verlaina 11. listopadu na Pražském hradě a americký houslista Gil Shaham s orchestrem nabídne mimo jiné variace na Čtvero ročních období z pohledu jihokorejského skladatele Sukhiho Kanga.

Závěr festivalu bude patřit v Lucerně 18. listopadu jazzové hvězdě Cassandře Wilson. Ta se vrací do Prahy s novým albem, poctou královně blues Billie Holiday, nazvanou Coming Forth By Day.

Vstupenky a další podrobnosti na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám