Hlavní obsah

Michal Pavlíček zahraje Bacha a Mahlera se symfonickým orchestrem

Novinky, Stanislav Dvořák

Lákavou možnost slyšet jednoho z nejlepších kytaristů naší doby Michala Pavlíčka se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nabízí koncert v pražském Obecním domě 20. dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Pavlíček

Článek

Spojení Pavlíčka s klasikou není žádným šokujícím jevem, ale spíše logickým pokračováním jeho tvorby. Nikdy nedělal spotřební hudbu. Který jiný rockový kytarista by měl v Česku „dělat do klasiky”, když ne Pavlíček?

Koncert podle pořadatelů slibuje „překvapení a improvizace”. Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Janem Kučerou doplní kromě Pavlíčka Miloš Meier (bicí), Martin Ivan (basová kytara) a Michal Nejtek (klávesy).

Na programu budou Johann Sebastian Bach (Toccata a fuga d moll), Petr Wajsar (Koncert pro elektrickou kytaru a symfonický orchestr), Gustav Mahler (Adagietto z 5. symfonie) a také vlastní Pavlíčkovy skladby. Záznam koncertu vysílá 28. dubna Český rozhlas Vltava. Videozáznam bude po zpracování umístěn na YouTube a stránkách SOČR socr.rozhlas.cz.

Vlastní skladby na Mahlera navazují

„Na počátku zazní Bachova Toccata d moll v geniální úpravě dirigenta Leopolda Stokowského, aby zkraje večera dala prvotní, velmi silný impulz. Dále chceme navázat na tento startovní výstřel a propojit symfonický orchestr se zvukem elektrické kytary. Proto jsme požádali českého skladatele Petra Wajsara, aby napsal v koncertantním útvaru skladbu, reflektující Bachovo hudební myšlení wajsarovským prizmatem, skladbu, která elektrickou kytaru představí v artificiálním útvaru odpovídajícím hudebnímu myšlení dnešní doby,” upozornil mimo jiné Jan Simon.

Pozoruhodné bude Pavlíčkovo rockové, ale přesto velmi jemné kytarové cítění, ve spojení s Mahlerem.

„Druhou půli koncertu pak otevřeme Adagiettem z 5. symfonie Gustava Mahlera, jednou z nejgeniálnějších hudebních vět s neuvěřitelnou hloubkou hudební myšlenky, která nemůže zanechat žádného člověka chladným. Niternost této hudby přesáhla rámec doby svého vzniku a je typickým příkladem toho, jak může silná hudební myšlenka proniknout mimo obvyklé rámce posluchačské obce, jíž byla původně určena. Po tomto působivém momentu přijde Michal Pavlíček, který inspirován znalostí a opětným poslechem Mahlera napsal tři skladby, jež se pokoušejí svým charakterem a hudebním obsahem na Mahlerovo sdělení navázat,” dodal Simon.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám