Hlavní obsah

Chystá se Trautenberk v HD a velká výstava o Večerníčcích

Novinky, Stanislav Dvořák

Řadu zajímavostí chystá Česká televize k padesátému výročí Večerníčku. Večerníček začne putovat po kinosálech celé ČR, v Praze začne 30. května velká výstava o Večerníčcích a na obrazovky se vrátí kultovní Krkonošské pohádky v novém HD kabátě.

Foto: Pressdata

Krkonošské pohádky

Článek

Česká televize již zdigitalizovala sto Večerníčků a dalších padesát seriálů na to čeká. K 50. výročí existence Večerníčků bude uvedena zrestaurovaná verze toho nejoblíbenějšího – Krkonošských pohádek – v HD rozlišení.

Ty byly zvoleny za nejlepší Večerníček v anketě Novinek, které se účastnilo 51 000 lidí. Jednoznačně zvítězily se 43,8 % hlasů před A je to (30 %) a Pohádkami z mechu a kapradí (5,36 %). Vítězný seriál Československá televize vysílala od roku 1974 a rychle zlidověl. Češi dodnes používají označení „sojka práskačka" či hlášky ”nestát, nekoukat, dělat" a neméně oblíbenou „himmel-herrgott-donner-wetter-krumcajselement".

ČT ve spolupráci s Národní galerií a Museem Kampa připravila retrospektivní výstavu Večerníček slaví 50 let. Valdštejnská jízdárna a Sovovy mlýny nabídnou to nejlepší z historie Večerníčků formou kreseb, ilustrací, loutek, tvůrčích dílen, dabingového studia a kurzů animace a besed s tvůrci Večerníčků.

Foto: archív ČT

Příhody Rumcajse, Cipíska a Manky byly v roce 1973 prvním barevným večerníčkem.

Televize uvede také nové seriály jako loutkové Povídání o mamince a tatínkovi Kristiny Dufkové, které namluvili Tatiana Vilhelmová a David Novotný. Milovníci zvířat si zase užijí Gorilí povídání Václava Chaloupka.

„Pracujeme i na vánočním Večerníčku o malém Ježíškovi a jeho kamarádech Zahrádka sv. Josefa a rádi bychom do televize přivedli i z detektivních komiksů známého Komisaře Vrťapku,” plánuje kreativní producentka Barbara  Johnsonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám