Hlavní obsah

Skotský anarchopunk se vrací do Prahy

Praha

Nejvýznamnější představitelé skotského anarchopunku Oi Polloi vystoupí v pondělí v pražské klubu Buben spolu s anglickými Battery Rats hrajícími crust.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zpěvák skupiny Oi Polloi Deek Allen

Článek

Oi Polloi patří k nejkonzistentnějším punkovým kapelám, které se nikdy nezaprodaly. Bojuje proti neonacistům i za práva zvířat, přičemž klade důraz na přímou akci. Parta okolo zpěváka Deeka Allena se ale nenechává svazovat žádnou ideologií, klade důraz na svobodu. Jsou přísní vegetariáni, nepodřizují se však pravidlům straight edge a klidně si dají pivo nebo zakouří trávu. I když jsou jako anarchisté proti systému, podporují nezávislost Skotska, protože ji považují za menší zlo než Velkou Británii či EU.

Skupinu dal dohromady v roce 1981 Deek Allen, který zůstává jediným původním členem. Zpočátku hráli street punk, což je patrné také z oi v názvu skupiny i z titulu debutu z roku 1987 United Win.

Pak ale získaly názory skupiny jasné obrysy. Už druhé album In Defence Of Our Earth neslo v záhlaví heslo radikálních ochránců přírody z organizace Earth First. Od konce devadesátých let, od alba Fuaim Catha, zpívá Deek Allen v gaelštině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám