Hlavní obsah

RECENZE: Komedie, která vyvolá smích i dojetí

Právo, Věra Míšková

Před čtyřmi lety vzplála jako kometa na obloze francouzská komedie Nedotknutelní o invalidním milionáři a jeho netradičním asistentovi. Milióny diváků, nadšené recenze, ceny... Filmoví fanoušci si zapamatovali tři jména: režiséry Oliviera Nakache a Erica Toledana a herecký objev Omara Sy.

Foto: AČFK

Omar Sy v titulní roli přistěhovalce Samby

Článek

Všichni tři se sešli i při práci na filmu Samba. A budiž jim ke cti hned úvodem připsáno, že v něm rozhodně netěží z úspěchu Nedotknutelných. Aniž by ztratili humor, pustili se do tématu vážnějšího. Neboť invalidita je krutá, ale když už člověka postihne, je rozhodně lepší být milionářem než společenským outsiderem.

Režiséři vyprávějí v rytmu trochu melancholického, ale velmi zábavného tance

To senegalský imigrant Samba (Omar Sy), který žije a pracuje v Paříži již deset let, ale stále marně usiluje o povolení k pobytu, je zdravý jako řípa. Přesto je i on invalidou ve smyslu omezení života.

Ve společnosti, která sice potřebuje jeho práci, ale odmítá ho přijmout za svého člena, mu nezbývá než se věčně bát deportace. S oprávněným strachem jsou spojena i všechna velmi omezující pravidla. Neupozorňovat na sebe, neprovokovat policii, nepít, nechodit na nádraží ani na jiná „nebezpečná“ místa, co nejvíc klopit zrak (i uši), oblékat se po vzoru manažerů...

S Alicí (Charlotte Gainsbourgová) se seznámí ve středisku pro uprchlíky, kde ona prací pro ně podstupuje vlastní terapii z únavy. „Jsi moje jediná vyhořelá kamarádka,“ říká Samba, když mu Alice vypráví svůj příběh workoholičky, která došla až za hranici snesitelného žití.

Zákonitosti smíchu a dojetí

Nakache a Toledano jsou skvělí vypravěči. Velmi dobře znají zákonitosti smíchu a dojetí, nestydí se za city svých hrdinů, aniž by byli sentimentální nebo diváky emocionálně vydírali. Přinášejí uvěřitelný a působivý obraz současné francouzské společnosti, jíž problematika imigrantů přerostla přes hlavu. Jejich pohled na ni je kritický, ale netlačí na pilu, nic nevynucují.

Systém, který se chová odmítavě k přistěhovalcům, jimž stanovuje až nesmyslná pravidla, neznamená, že stejně odmítaví jsou všichni lidé. Společný večírek humanitárních pracovníků a imigrantů je působivým obrazem lidské sounáležitosti, která nepotřebuje pravidla ani hranice. A postava dalšího člena přistěhovalecké komunity v podání skvělého Tahara Rahima vypoví velmi mnoho o potřebě přátelství nebo alespoň parťáctví stejně postižených.

Herecky vévodí filmu opět Omar Sy, jehož úžasné charisma tvůrci v ději jedním činem alespoň mírně nabourali, aby nepůsobil jako nesnesitelně kladný hrdina. Charlotte Gainsbourgová s plachostí a zranitelností, která z ní doslova čiší, je velmi dobrou partnerkou robustního muže s duší jemnou jako pavoučí síť: zdánlivě křehkou, ale vnitřně pevnou.

A nakonec ani jméno Samba není náhodné. Režiséři vyprávějí v rytmu trochu melancholického, ale velmi zábavného tance, s lehkým pohupováním od chvil, při nichž mrazí, až k výbuchům smíchu.

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám