Hlavní obsah

Obama navštívil Marleyho dům. Jsem jeho fanda, řekl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama se podíval na Jamajce do Muzea Boba Marleyho. Je prvním americkým prezidentem v zemi, která se proslavila hlavně reggae hudbou a marihuanou, od roku 1982.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Barack Obama v Muzeu Boba Marleyho

Článek

Obama navštívil muzeum ve starém viktoriánském domě v Kingstonu, kde Marley žil. Strávil tam asi 20 minut, se zájmem si prohlédl jeho zlaté desky nebo Grammy za celoživotní výkon.

„Pořád mám jeho desky,“ řekl prezident průvodci. Považuje se prý za jeho fanouška.

Obama má obecně velký zájem o hudbu, za přítele považuje třeba Stevieho Wondera, který vystupoval i v Bílém domě. Jeho desky Obamu naučila poslouchat manželka, která Wondera už od mládí zbožňovala.

Foto: bobmarley.com

Bob Marley

Obamův příjezd byl na Jamajce událostí roku, od doby Ronalda Reagana tam žádný americký prezident nezavítal. Uvítala ho premiérka Portia Simpson-Millerová a americký velvyslanec Luis Moreno. Na ostrově bude jednat s 15 karibskými politiky o bezpečnostních hrozbách a energetice.

Bob Marley se narodil 6. února 1945. Syn anglického námořníka a jamajské dívky se musel vypořádat se svou identitou, neboť byl příliš bílý pro černochy a příliš černý pro bělochy. Nakonec přijal za své africké kořeny a nadchl se pro rastafariánství, vegetariánství a marihuanu.

První singl vydal v roce 1962 (Judge Not a One Cup of Coffee), tehdy ještě pod pseudonymem Bobby Martell. V roce 1963 zformoval s Bunnym Wailerem a Peterem Toshem ska skupinu The Teenagers, později přejmenovanou na The Wailing Wailers.

Hvězdou se stal později v Londýně. V roce 1972 přišel do Island Records a producenta Chrise Blackwella okouzlil natolik, že mu dal 4000 liber na natočení desky a vzniklo báječné album Catch A Fire (např. písně Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) vydané v roce 1973, stejně jako Burnin, kde nalezneme megahit I Shot the Sheriff.

The Wailers se roku 1974 rozpadli a Marley už pokračoval sám na hvězdné dráze s alby jako Natty Dread (1974) s hity Lively Up Yourself a No Woman, No Cry a dále Rastaman Vibration (1976). Tato deska znamenala definitivní průlom na americkém trhu. V Anglii vydal desky Exodus (1977), Kaya (1978), Survival (1979) a poslední Uprising (1980). Jedenáctého května 1981 zemřel na Floridě.

Muzikál o životě nejslavnější osobnosti reggae bude mít v americkém divadle Center Stage v Marylandu premiéru v květnu. O hraném filmu se už léta mluví, ale pořád ho nikdo nenatočil.

Reklama

Výběr článků

Načítám