Hlavní obsah

Filmové Finále bude ve znamení loutek

Právo, (míš)

První promítnutí plně restaurované verze slavných Starých pověstí českých Jiřího Trnky z roku 1952 zahájí v neděli 26. dubna Finále Plzeň.

Foto: ČTK

Přehlídka českých filmů Finále Plzeň (2014)

Článek

Tento již 28. ročník přehlídky českých filmů uplynulého roku se letos uskuteční jako součást projektu Plzeň – Evropské město kultury, přičemž restaurování Starých pověstí českých finančně podpořila právě Plzeň 2015. „Jde o součást projektu Jiří Trnka a svět animace, který doplní výstavy Ateliér Jiřího Trnky a Trnkova Zahrada 2,“ řekl na tiskové konferenci Finále mluvčí Plzně 2015 Radek Auer.

Festivaloví diváci se mohou těšit také na předpremiéru loutkové pohádky Malý Pán režiséra Radka Berana, která přijde do kin 14. května, a která vychází z dětské knihy Velká cesta Malého pána. Film využívá klasické loutky zasazené do reálného prostředí lesa.

Program dále nabídne například projekce v restaurovaných Loosových interiérech, kde se jako připomínka konce 2. světové války bude promítat sekce Stigmata holocaustu, v níž diváci uvidí filmy jako Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Musíme si pomáhat či Protektor.

Zlatého ledňáčka udělí mezinárodní poroty v několika soutěžích. Utká se 12 nových českých a poprvé i slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, této porotě bude předsedat režisér, scenárista a producent David Ondříček. Do soutěže dokumentů bylo nominováno 17 snímků, dalších 16 bude soutěžit v kategorii tvorby televizní.

Finále Plzeň připravilo také pocty Pavlu Juráčkovi, Jiřímu Svobodovi, který letos oslaví 70. narozeniny a slovenskému režisérovi Štefanu Uherovi a řadu dalších filmových kolekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám