Hlavní obsah

Náckové v akci, komedie, sex i lahůdky na Dnech evropského filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Dny evropského filmu, které začínají 9. dubna v Praze a 17. dubna v Brně, nabídnou přes čtyřicítku filmů ze starého kontinentu. Festival zahájí v Praze německý snímek Jsme mladí. Jsme silní o rasových nepokojích, které před dvaceti lety překvapily Německo rozradostněné sjednocením a snící o multi-kulti.

Foto: Eurofilmfest

Německý film Jsme mladí. Jsme silní

Článek

Jsme mladí. Jsme silní je drama režiséra Burhana Qurbaniho o pouličních nepokojích a problémech spojených s imigrací a rasismem, které jsou i dnes aktuální. Nabízí pohled tří účastníků na jednu událost. V hlavních rolích Devid Striesow, Joel Basman a Jonas Nay.

Režisér Qurbani přijede do Prahy na pozvání Goethe Institutu, aby film představil. Podle dramaturga Zdeňka Blahy je to mistrovsky zpracovaný film a „jasný hit”.

„Film vypráví o mladých, násilí, rasismu a hlouposti. O tom, jak se všechny ty prvky mohou stupňovat. Není udělán jako dokument, ale jako vyprávění tří konkrétních osudů,” řekl Berthold Franke z Goethe Institutu.

Festivalová sekce Best of nabízí filmy, které uspěly u diváků i kritiky za poslední dva roky. Španělský film Zraněná ukáže boj mladé dívky s depresí, britský Perstrobarvec petrklíčový je podle tvůrců cinefilní lahůdka, která zkoumá vztah dvou žen plný fetišistických tužeb, a Temné údolí je překvapivý rakouský western.

Foto: eurofilmfest.cz

Pěna dní

V sekci E-docs uvidíte dokumenty jako Toto a jeho sestry režiséra Alexanrda Nanaua o chlapci vyrůstajícím v ghettu plném drog nebo Concrete Stories, česko-francouzský dokument, který se zabývá fenoménem paneláků.

Vedle dramat a dokumentů si ale našly své místo také komedie. Mezi nimi vynikají třeba chorvatští Kovbojové o skupině podivínů, kteří chtějí v divadle uvést western, maďarský Další život mého otce o mladíkovi, kterému se zjevuje jeho mrtvý otec, či Tak už mě sakra polib, pitomče! norská romantická komedie o lásce, která se zrodí tam, kde byste to nečekali.

Sekce Film Flavour propojí film s jídlem. V pražských sálech Lucerna, Světozor a Royal vznikne restaurace, kde budou vařit zahraniční kuchaři. Film s večeří a vínem tam pořídíte za 500 korun. Půjde o filmy Hasta la vista!, Pěna dní a Velká nádhera. Více na www.dnyevropskehofilmu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám