Hlavní obsah

V červnu přijedou do Prahy opět světoví scénografové

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě, Pražské quadriennale, se po čtyřech letech vrátí do Prahy.

Foto: ČTK

Americký divadelník Robert Wilson

Článek

Od 18. do 28. června se její 13. ročník ponese v duchu živé výstavy, která nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců ze 78 zemí světa. Mezi hosty budou i americký divadelník Robert Wilson a americká filmařka Julie Taymorová, jejíž snímek Frida získal dva Oscary.

Celý program se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, a to jak uvnitř významných památek, tak i ve veřejném prostoru. Hlavní část Pražského quadriennale ovládne pomyslný trojúhelník mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem.

Na maskované aktéry akce bude možné narazit v metru, supermarketu, divadle i v muzeu. Australané nechají po Vltavě plout originální lodě, Švýcaři instalují na Václavském náměstí rozměrnou rampu, hudebně-umělecká performance ovládne plovárnu v Podolí.

Hlavní součástí Pražského quadriennale je od roku 1967 výstava národních expozic představujících aktuální trendy scénografie a divadla. Formy prezentace scénografie se ale během let proměnily, takže nyní nabízí Pražské quadriennale vše od scénického umění přes kostýmní, světelný a zvukový design až po nové scénografické přístupy jako site-specific či pouliční performance.

Kromě výtvarníků a performerů bude možné narazit i na mrak, bouřku, vítr či živá zvířata, slyšet i vidět hudbu nejrůznějších forem, ochutnat speciální „divadelní menu“ a zamyslet se nad odkazy umělců k politickému dění současnosti. To vše v duchu motta Sdílený prostor: hudba, počasí, politika.

Česká expozice, kterou vytváří tým pod vedením Jany Prekové, bude poctou režiséru Janu Nebeskému. V závěru Pražského quadriennale se bude opět udělovat Zlatá Triga za nejlepší národní expozici, zlaté medaile a další ceny v několika kategoriích. Rozhodovat o nich bude odborná porota složená z významných světových divadelních osobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám