Hlavní obsah

Kytarový bůh Eric Clapton slaví sedmdesátiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejlepších muzikantů světa Eric Clapton slaví v pondělí 70. narozeniny. Jeho fantastická kariéra začala před 54 lety vyhozením ze školy.

Článek

Před prázdninami roku 1961 byl vlasatý kluk jménem Eric Clapton vyloučen ze školy Kingston College of Art a začal hrát jako busker, tedy na ulici za drobné do klobouku. Tak začala kariéra jedné z největších a nejdéle působících hudebních hvězd. V roce 1962 už vystupoval ve dvojici s bluesovým nadšencem Davidem Brockem v hospodách a pak se přidal k poloprofesionální skupině The Roosters. Krátce působil také se skupinou Casey Jones & The Engineers.

Na podzim 1963 se dostává k The Yardbirds. Jezdili jako předkapela amerického bluesmana Sonny Boy Williamsona II a v roce 1965 měli konečně první oficiální desku. Eric krátce působil v Bluesbreakers a pak už v roce 1966 vstoupil do kultovního tria Cream.

Foto: Profimedia.cz

Kultovní kapela Cream (Eric Clapton vpravo)

Skupina Cream si vytvořila originální styl s prvky blues a jazz-rocku a své posluchače přiváděla do varu geniálními improvizacemi. Existovali velmi krátce a téměř nikdo z českých fanoušků neviděl jejich koncert, naštěstí se ještě na stará kolena spojili a jejich výjimečný koncert z roku 2005 vyšel alespoň na DVD.

Jack Bruce ještě v roce 2008 plánoval další reunion, ale nikdy se to nepovedlo. Podle časopisu RollingStone dokonce ani po čtyřiceti letech neopadlo napětí mezi Brucem a bubeníkem Bakerem, a Cream tak znovu skončili.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Beck a Eric Clapton (2010)

V roce 1969 začal Clapton spolupracovat s velmi zajímavou dvojicí Delaney and Bonnie a také hrál se skupinou Blind Faith a o rok později vydává další formace Derek and the Dominos album Layla and Other Assorted Love Songs, kde se v bluesrockových sólech předhánějí Duane Allman a Clapton. Píseň Layla se stává megahitem, jehož sláva trvá dodnes.

Foto: Profimedia.cz

B.B. King, Buddy Guy a Eric Clapton v roce 2005

I přes všechny drogové výstřelky dokázal Clapton v 70. letech nastartovat sólo kariéru a vydal postupně desítky alb a velkých hitů jako Cocaine, I Shot the Sheriff, Wonderful Tonight či Tears in Heaven, v níž se vyrovnával se smrtí malého syna.

Desítky let nezahrál v Praze. Teprve až v roce 2006 utrpení českých fanoušků skončilo, když maestro konečně zavítal do české metropole a nadchnul natřískanou vysočanskou arénu.

Navzdory tomu, že Clapton hraje v podstatě nekomerční a nepodbízivou hudbu, vybudoval si obrovskou popularitu. Prodal milióny desek, získal 18 Grammy, byl mnohokrát vyhlášen nejlepším kytaristou, vstoupil do Rokenrolové síně slávy.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Eric Clapton hraje obětem bouře Sandy,

Ve svých sedmdesáti letech vyprodá stadión kdekoliv na světě, ale nedávno se nechal slyšet, že už je starý a další turné si odpustí.

„Jsou mraky věcí, které bych chtěl dělat, ale taky zvažuju důchod. Co si dopřeju, v rozumné míře, je pokračování práce ve studiu. Nechci dělat slabé věci a upadnout až do bodu, kde bych se ztrapnil,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám