Hlavní obsah

Cena soutěže Febiofestu Nová Evropa putuje na Island

Vítězem soutěže Nová Evropa končícího Febiofestu je islandské drama Život v akvárku. Grand Prix spojenou s finanční odměnou 5000 eur (138 000 korun) převezme režisér Baldvin Zophoníasson na závěrečném ceremoniálu přehlídky, která uvedla 159 filmů z 56 zemí a od 30. března do 17. dubna bude pokračovat v regionech. Podle prezidenta festivalu Fera Feniče snímky zhlédlo 62 000 diváků, o několik set více než loni.

Foto: Febiofest

Z filmu Život v akvárku

Článek

Sedmatřicetiletý Zophoníasson na tiskové konferenci uvedl, že jeho snímek před měsícem ovládl výroční ceny islandské filmové akademie, když proměnil všech 12 nominací včetně ceny pro nejlepší film. Snímek vznikl v koprodukci Islandu, Finska, Švédska a České republiky, kterou mezi producenty zastupuje společnost Axman Production. Mezi dvanácti tituly soutěže prvních a druhých filmů Nová Evropa byl i debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke, který vznikl v česko-německé koprodukci.

Život v akvárku přináší naturalistický pohled na život v Reykjavíku, kde si hlavní hrdinka - matka a učitelka ve školce - musí přivydělávat jako prostitutka. Dramatické vyprávění podle poroty překvapuje svou čistotou a pravdivostí. Její členové v čele s herečkou Vlastou Chramostovou ocenili především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a vynikající herecké výkony.

„Při výběru titulů do této sekce, reprezentující nastupující generaci evropských filmařů, se řídíme kvalitou. Chceme přiblížit různé trendy, s jakými se snaží tvůrci prosadit ve světě filmu; proto se tu vedle obsahově i formálně náročných uměleckých výpovědí během osmi let objevily i ryze žánrové snímky: horor, thriller, nízkorozpočtová sci-fi či romantická komedie,” komentoval výběr programový ředitel Štefan Uhrík.

Aniž by šlo o záměr, letošní kolekcí se vine jedno téma: pocit osamělosti, vykořeněnosti, vydělení, společenské handicapovanosti a výlučnosti až po mentální postižení, což charakterizovalo skoro všechny hlavní hrdiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám