Hlavní obsah

James Bay, nová senzace britské písničkářské scény

Právo, Jaroslav Špulák

Minulý týden vyšlo debutové album britského písničkáře Jamese Baye. Kolekce se jmenuje Chaos And The Calm a naplňuje očekávání.

Foto: Universal Music

James Bay je objevem letošního roku.

Článek

James Bay je totiž nová senzace britské písničkářské scény. Přesvědčeni o tom jsou alespoň britští kritici, kteří mu udělili svou cenu na letošních Brit Awards. Hudební odborníci jej pak nominovali na druhé místo tradiční ankety BBC Sound of 2015, která každoročně napovídá, jaká jména se na hudební scéně v následujícím roce výrazně prosadí.

Bay je přitom dobře známý už několik měsíců. Čtyřiadvacetiletý rodák z britského Hitchinu vydal loni dvě minialba (Let It Go a Hold Back The River, předloni ještě The Dark Of The Morning), která byla velmi dobře přijata kritiky i posluchači. Některé písničky z nich jsou ostatně na debutovém počinu, což je dáno zřejmě tím, že se Bay rozhodl naplnit vysoké očekávání okolí a pro začátek vsadit na repertoár, se kterým už je dostatečně etablovaný a populární.

Na desce jsou skladby, které se nesou v duchu indie folku až alternativního rocku. Bay v nich má výrazný hlas i přednes. I on patří k těm umělcům, u nichž stála na začátku kariéry internetová služba YouTube. Na ní se před třemi lety objevily jeho první nahrávky a fanoušci je začali šířit a doporučovat. Po několika měsících to vedlo k podpisu nahrávací smlouvy Jamese Baye s Republic Records a nyní i první desce.

Reklama

Výběr článků

Načítám